Törölt nick Creative Commons License 2021.02.15 0 0 4514

A penész automatikusan megszűnik az EPS/EPS grafit homlokzati és kőzetgyapot födémszigeteléssel, vagy ez tévhit?

 

 

Ez egy sima 120 m2 téglaház B30-ból betonfödémmel, amire megy 20 centi grafit EPS és 16 centi XPS, 30 centi kőzetgyapot a födémre.

Sokan már azt vizionálják, hogy fűtésszámlánk sem lesz, de nehezen hiszem el. A kiadás óriási, a gázszámla jelenleg ~180 m3/hó átalány. Nem vészes.

A fő motiváció a penész megállítása, mert 4 külső falat is érint (L-alak). Nem nagyon, csak idegesítő mértékben. Ezek a falak jéghidegek, hiába megy a termosztát 22 fokon (21 éjjel).

A lentebb olvasott módszer nem jó, mert hiába vannak fűtéscsövek mindenhol, a fűtéscső alatti hideg részen és a sarkokban, ablakkávákban ott a zöld vagy fehér penész.

Nem a miért érdekel, hanem az, hogy megtérül -e a befektetés olyan formában, hogy nem kell penészben élnünk?

Egyébként volt kint szakember is, jó látszottak a hideg részek a falakon, a páratartalmat is mérte mindenhol, ami sehol sem ment 60% fölé, kivéve a pincét, ami 85% volt. Nem is lehet ott semmit tartani, mert rögtön megeszi a penész. Ő javasolta a szigetelést, de iszonyat drága.

A vízszigetelés elvileg jó, ezt több részen is ellenőrizte külső megbontással.

A hosszabb szellőztetés nem segített, csak a kazán járt állandóan. így is szellőztetésmániás az asszony.

Megnéztem a kiegészítő szellőztetést, kicsit ódzkodok az ablakkeretbe szerelt automata megoldástól, de lehet, hogy arra még beruházok.

A fő kérdés maradt: ↑