Macimedve Creative Commons License 1999.10.20 0 0 125
Dreamer
Na ugye! Mentségedre szolgál, hogy én kb. egy óra alatt vagyok képes egy ilyen hozzászólást megszülni és közben még kismillió dolgom van, meg a gépen nyitva van néhány egyéb állomány, mélek jönnek-menne stb. Szóval szoktam zavarosakat írni. A +/-0,1 fok tűrésként nem is olyan kevés. Hőmérsékletről lévén szó a rendszer meglehetősen lassú. A kazán meg azért van, hogy működjön. Egyébként neki is jó, ha kisebb az átfolyó víz hőingadozása és nem kell állandóan a beállított maximum hőfokra fűteni a vizet. Meg a hatásfok is annál jobb minél alacsonyabb a fűtőközeg hőfoka.
De beállítható (programozható) értékként teljesen felesleges a 0,1 fok. Itt elég a szokásos 0,5 fok. 0,1-es lépésekben állítható termosztátot én még nem is láttam. Na meg ha 0,1 fokonként akarod beállítani, akkor a tűrésnek mondjuk 0,02 foknak kéne lenni. Ez már tényleg lehetetlen. Egy lakásban pedig, ahol ablakot-ajtót nyitnak, egyéb eszközök működnek totál felesleges is.

Fesz ingadozás:
A hálózat neve hivatalosan 400/230 V. Erre ha minden igaz a szolgáltatónak az óránál mérve (addig övé a cucc) tűrést kell garantálni. Ez a tűrés legfeljebb +/- néhány % lehet. Meg kéne nézni a szolgáltatói szerződésben. Ha a tűrésmezőből bármerre kilóg a mért érték lehet a szolgáltatónál reklamálni. Lakóterületeken napközben általában a felső tűréshatár közelében szokott lenni, este, mikor a csúcsfogyasztás van az alsó határon. Más a helyzet, ha a közelben nagyobb üzem van. Ők nappal fogyasztanak, este nem.