advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.03.20 0 2 10025

Azt gondolom, hogy a "tuti befektetés", az az, amivel a Bróker Marcsi eteti a Józsi bácsikat. Amúgy NEM LÉTEZIK. NINCS ILYEN.

A műkincs piac is szélsőségesen hektikus, időnként totálisan illikvid, és elvileg hatalmas értékű dolgok válhatnak átmenetileg (akár 1-2 évtizedre is) praktikusan teljesen eladhatatlanná. 

Általában oszthatatlan és egyetlen egy tételben nagy értéket képviselő dolgok önmagukban mindig kétségesek, kockázatosak. Hiába hatalmas érték egy ötvenkarátos gyémánt - lehetséges, hogy árában az egész világon két exkluzív árverési háznál van bármi esély is eladni, ott is csak tízévente egyszer, stb...   Vehetsz egy veterán Bugattit tízmillió dollárért nyugodtan - aztán, ha kitör valami ribillió, és lezárják a határokat - akkor eladhatod ötvenezer forintért ócskavasnak, ahová beveszik... Nagy értékű Patek, Vacheron, IWC, Rolex órák, pompázatos Cartier, Chopard ékszerek végezték nálunk 1945 után tört aranyként - de legalább úgy volt értékük. Acél tokban SEMMI, nem voltak forgalomképesek - aztán évtizedekkel később már esetleg megint komoly értéket képviseltek, ma akár tízmilliókat is - no, de ha akkor és ott kellett volna pénzzé tenni? Ha "élet-halál kérdése" lett volna?

 

Diverzifikálni kell a portfóliókat, és ha valaki a biztonságra törekszik - akkor a sznob marhaságokat (különleges műkincs, méregdrága, egyedi autó, luxus-penthouse a város tetején, stb...) nagy ívben kerülni kell, mert ezek mindig ingoványos talajt jelentenek. Persze, ha valaki erre vágyik, az más tészta - de ne áltassa magát azzal, hogy ő most nem egy drága autót, egy mutatós ékszert vett, hanem "kiváló befektetést eszközölt" - túrót. Feltette a pénzét a ruletten a pirosra, aztán vagy kijön, vagy nem...

 

Az arany biztosan jó vésztartalék, biztonsági játék. Egyáltalán nem biztos, hogy jó befektetés, hogy fogsz rajta nyerni pénzügyileg, simán bukhatsz is - de ha egyszer tényleg nagy gáz lesz, akkor szinte tuti, hogy fel fog (valamennyire) értékelődni, az meg teljesen biztos, hogy konvertálható lesz, becserélhető lesz bármi másra, amire éppen szükséged lesz. Ha így tekintesz rá, akkor fontos az is, hogy ne legyen kezelhetetlen egységekben (ne mondjuk egy öt kilós aranytömböd legyen, hanem sok kis csecsebecséd, érméd, gyűrűd, láncod, pici, osztható kiszerelések, ha már befektetési arany, egy-pár grammos lapocskákból sok - legalábbis szerintem - viszont így meg venni drágább valamivel...).

Előzmény: Passzív befektető (10024)