SaGa Creative Commons License 1999.11.17 0 0 62
Hali GPF!

Stoki ötlete se rossz, én egy egyszerűbbet ajánlanék. Fűrész kell hozzá.

Fogj két gyalult collos deszkát, vagy két kb 20 cm széles, 2 cm vastag rétegelt lemezt, olyan hosszút, amekkora polcot akarsz (magasságban a falhoz igazítva)! Ezek lesznek a tartók. Kell még annyi hasonló méretű anyag, ahány polclapot akarsz, csak ezek olyan hosszúak legyenek, mint a polc szélessége.
Ha ez 1 méternél több, akkor javasolt a tartóból 3-at venni.

A tartókba, egyenletes távolságra egymástól (a polclapok távolságára) fűrészelj 45 fokban olyan széles bevágásokat, amilyen vastag egy-egy polclap. Kb a tartó feléig kell bevágni.
A lapok végébe meg hasonlóan, de merőleges bevágásokat. Egymásba kell tolni a lapokat a tartókkal. Oszt kész.

A tartók belső oldalára 30-50 cm-nként egy-egy kis fatömböt felcsavarozni, esetleg tiplizni, masszívan. Olyan 3x8-10 cm-s tömböcskéket, ugyanabból az anyagból, amiből a tartó van. Ezkbe 8-as furatok és 8-as csavarokkal, nagy alátétekkel a fejek alatt, a falra rögzíteni. Ha függőleges lenne, akkor 6-os is bőven elég lenne (nekem kb 250 db könyvet tart 4 db 6-os csavar a falon), de mivel ez kifele húzza az egészet, nem árt a vastagabb. És ha a fal egy tetőtéri fal (gondolom az), nem tégla, hanem valami fa vagy gipszkarton, akkor mindenképp a szalufákba csavarozd bele a polcot. ne tiplivel, hanem masszív facsavarokkal, előfúrva. Itt nem csak a csavarra merőleges erők ébrednek, mint egy normál polcnál, hanem erőteljes húzás a csavar tengelyével párhuzamosan.

A tartó fatömbök kiválthatók 25-30-as szögvas darabokkal is, amiket hozzácsavarozol a tartókhoz.

Az ilyen "összetolt" polcok elég masszívak tudnak lenni, még azt is jól bírják, ha a polclap kétszer olyan széles, mint a tartó, ha ez utóbbi legalább 20 cm.

Jó munkát!

SaGa

Előzmény: GPF (60)