lübra19jtd Creative Commons License 2021.09.18 0 1 13319

https://dehir.hu/debrecen/papp-laszlo-sem-debrecen-sem-magyarorszag-nem-lassit-videoval/2021/09/17/

 

A BMW Debrecenbe településében nagy szerepe volt a repülőtér jelenlétének, ezzel kapcsolatban Papp László megjegyezte: reméli, tavasszal újraindulhat a Debrecen-München járat is. Hozzátette: a légikikötő 2019-ben nagyjából elérte a teljesítőképességének felső határát, akkor érlelődött meg a gondolat annak fejlesztésére, új terminál építésére, a kifutópálya-rendszer megújítására. A hét egyik fontos híre volt, hogy a Debreceni Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője megkapta az engedélyt Brüsszeltől arra, hogy állami támogatással a biztonsági létesítmények fejlesztésére jelentős összeget tudjon fordítani. Ez az első lépés, ezzel párhuzamosan kiírták a tervpályázatot a további fejlesztésekre.

 

A polgármester közölte: nem egy lépésben szeretnének hárommilliós utasforgalomra alkalmas terminálépületet létrehozni, hanem modulárisan fejleszthetőt. 

 

Nemrégiben szóltak a hírek egy Debrecen-Nagyvárad vasútvonal létrehozásáról is. Ezzel kapcsolatban Papp László elmondta: az úgynevezett „tram train”, azaz vasút-villamos nyomvonalterv elkészült, amely magyar oldali beavatkozásokkal megteremti a kapcsolatot a két város között. A 101-es vasútvonal Püspökladány és Nagyvárad közötti szakaszának az elektromosítása ugyanis már zajlik, tehát csupán a Debrecen és az említett vonal közötti szakaszt kell rendbe tenni. 

 

- Ha már foglalkozunk a 106-os vonal korszerűsítésével, érdemes megvizsgálni a repülőtér fejlesztési lehetőségeinek függvényében a pálya elmozdítását délnyugati irányba – mutatott rá a polgármester –, hogy a leszálló repülőgépek kevésbé zavarják a lakosságot.