nihill01 Creative Commons License 2021.09.28 0 1 5374

Leírom a saját rendszeremet, csak gondolat ébresztőnek, hátha van más út is mint szétbombáznod az egész házat.
Én kondenzációs kazánnal fűtök egy 500-as puffert. Ezt mindig megkapom mekkora hülyeség, de a gyakorlat nekem nem ezt igazolta.
(egyébként a puffer megvolt már előtte is, az lett volna a plusz munka ha kiveszem)
Szóval a kazán annyit csinál hogy felfűti 42C-ra a puffert, kikapcsol, majd ha 30C alá esik akkor újra felfűti, igény szerint.
A hőleadó oldalról semmi vezérlése nincs, csak a puffer hűlése alapján dolgozik.
A mennyezetbe nekem ugyan úgy ESBE szeleppel keverve megy a víz, viszont nem ciklikus módon.
Ősszel bekapcsolom a mennyezet keringetést, tavasszal pedig kikapcsolom. Közben pedig 5-6 hónapon keresztül 0-24-ben kering a pufferből kikevert víz a mennyezetben. Ezzel egyrészt nálam az égvilágon semmi hőtágulás nincs (mondjuk gondom enélkül sem volt) illetve extrém alacsony előremenővel tudok fűteni, mivel 24 órára elosztva kell bevinnem a napi szükséges hőmennyiséget. Általában 26C előremenővel indítok (most még nem fűtünk) és kb. -10C alatti kinti hőmérsékletnél kell a 33-35C előremenő, március-áprilisra pedig újból vissza térek szép lassan a 26C-ig.
Nálam napok, akár hetek telnek el 1C előremenő változás esetén is.
Nekem ez a módszer teljesen bevált, most lesz a 7. szezonja ha jól számolom, soha semmi gondom nem volt ezzel a fűtési elvvel.
Hátha fel tudsz használni valami ötletet belőle... persze magát az alap problémát ez nem változtatja, hogy rosszul lett összerakva a rendszered...

Előzmény: OKdoki (5368)