treff7es Creative Commons License 1999.12.14 0 0 16
Az eddigi ismereteim alapján kétféle gyorsolvasás létezik:
- agykontrollos, minden oldalt 1-1 másodpercig kell nézni(azt hiszem ennél a lépésnél kell alfában lenni), azután az olvasott témához kapcsolódó kérdéseket fel kell dolgozni,és a feldolgozás során jönnek elő emlékek az olvasmányból.
- hagyományos: a szavak olvasása nem szavanként, hanem nagyobb blokkonként történik. Ez azt jelenti, hogy úgy kell nézni a szövegre, hogy pl egy sor olvasásakor csak két helyre nézzen a szemünk(a szemünk ne szavanként ugráljon arréb, hanem nagyobb egységenként).
A módszerről már a 60-as 70-es években is jelent meg magyar nyelvű könyv, Dr Dezső Zsigmondné "Gyorsolvasás, hatékony olvasás" cimen(nem biztos, hogy pontosan ez a cime), Sajdik Ferenc mókás rajzaival. A könyvben napra lebontva olvasási gyakorlatok vannak, asszem
90 napig(vagy 30?) kell ezeket csinálni. Nagyobb könyvtárakban meg lehet még találni a könyvet. Nekem nem volt türelmem végigcsinálni(nem volt kitartásom a rendszeres gyakorláshoz), de szivesen ajánlom.
Az agykontrollos módszer eléggé futurisztikusnak tűnik(egy másodperc alatt egy oldal elolvasása), és még nem hallottam arról, hogy valakinek bejött volna. Persze ha valakinek van jobb tapasztalata, azt szivesen meghallgatom.

Régebben volt az rtl fókusz műsorában(egy-két éve) egy olyan pasiról szó, aki simán meg tudott jegyezni nagyon hosszú számokat, vagyis jó tanuló, magolási képessége volt. Ezt a riport szerint csak egy könyv alapján történő gyakorlással érte el. A kulcsszavak a memóriakulcs, memóriafogas volt. Ha valaki esetleg tudna segiteni a módszer megismerésében, megtanulásában, akkor nagyon örülnék.