prewitt Creative Commons License 1999.12.15 0 0 19
Az, hogy egy sort nem szavankent, hanem 2 fix szempozicioval olvasok, es minden sornal erre a ket poziciora ugrok a szememmel, az OK. Az 1. poziciorol a 2.-ra valo valtas kozben mintegy atsweepelek a koztes szavakon, es igy erzekelni tudom oket (bar nem a sweepeles kozben fogom fel az ertelmuket, hanem mikor a szememmel a 2. poziciora fokuszalok).
Ez mind OK, gondolom ezert is bontjak hasabokra az ujsagokban a szoveget, hogy ne legyen tul hosszu a sor.
De azt nem tudom megerteni, hogy hogyan lehet egyszerre egy szovegblokkot 3-5 (netan 10) sort olvasni -> FENYKEPEZNI. Ugyanis ha egy adott pillanatban a szememmel egy ponton fokuszalok, akkor nehany centire attol a ponttol mar annyira osszemosodnak a betuk (nem, nem azert mert szemuveg kene - jo a szemem), hogy nem tudom kivenni oket.

Tehat ez a fenykepezes ez nem is igazan fenykepezes (ertsd fix szempozicio)?
Kozben mozgatod a szemedet? ('sweepelsz a szoveg felett?) (erre az valaszoljon, aki 'fenykepezni tud')

Vagy mozgatod a szemedet horizontalisan, csak kozben parallel fogsz fel (ertelmezel) tobb, egymas alatti sort? Ezt azet nem nagyon tudom elkepzelni, mert az agy elvileg "soros" bemenetu eszkoz. Csak a rutinszeruen begyakorolt (nem ertelemhez kotodo) taskokat lehet szerintem parhuzamosan csinalni. (de ki tudja, lehet, hogy nincs igazam.) Ha latszolag tobb dologgal foglalkozol agyilag, az szerintem jobban hasonlit a preemptive multitaskinghoz.

Valaszoljon, aki tud.