prewitt Creative Commons License 1999.12.16 0 0 26
En muszakis vagyok (BME), es sajnos elegge elszoktam az irodalom (akar ponyva is) olvasastol. A szakmai jellegu konyveket (magyarazatok, tetel+bizonyitas szerkezetu konyvek, muszaki leirasok) gondolom akkor teljesen remenytelen gyorsolvasassal elsajatitani (itt a sebessegfokozashoz csak a tobblet IQ johet szoba).

Es itt erdekelne akkor a gyorstanulas, amirol Bianco irt. A gyorstanulas nalad gyorsfelfogast jelent, vagy pedig gyorsmemorizalast?

A gyorsolvasashoz visszaterve, valamilyen szinten akkor en is uzom. Pl. ujsagolvasasnal minimum a 2 fokuszpontos technikat (neha 1) szoktam hasznalni, es azt is erzem, hogy gyorsabban olvasok a beszedsebessegnel. Neha ennel jobban be szoktam gyorsitani, a sorokbol csak egy pillantasnyi mintat veszek, ez olyankor fordul elo, ha valamilyen modon erzekelem (szovegkornyezetbol), hogy a megertest nem befolyasolo felesleges informaciorol van szo. Bar gondolom az elhanyagolas azert mar nem nevezheto gyorsolvasasnak. De azt biztosan tudom, hogy az idobeli sorrendet nem rugom fel.

Benedek Szabolcs: Mondjuk ha gyorsolvasol, akkor gondolom valamilyen modon felmered a szovegkornyezetbol, hogy az adott szovegblokkot beszkennelve fogod elolvasni. Nem szokott elofordulni, hogy rosszul mered fel a helyzetet, es kesobb rajossz, hogy valamit megse ertettel meg, vagy netalan kihagytal egy lenyeges (akar 1-2 szavas) momentumot, es igy vissza kell terned az elozoekben elolvasottakhoz ???
Engem neha az ilyen jobban lelassit, mintha precizen a 2-3 fokuszpontos technikat hasznalnam.