Igazság80 Creative Commons License 2021.12.14 0 0 1231

A merül szó is egy ősmag(yar) szó lehet még a valamikori ősi valószínűsíthető egynyelvűség idejéből.

 

Hasonló képzésű szavaink közt teljesen egyértelmű logikai kapcsolat van azontúl hogy a hangalak is közeli.

 

"mer"  mér"   "meder"  "márt"  "méret"  de még a "méter" is egy tőről fakad, persze a hivatalos narratíva hol finnugorként, hol épp szlávként tünteti fel a szavakat, más esetben görög, francia, német átvételről beszél vagy ha már épp kínjukban nem tudnak mit hazudozni akkor ráhúzzák hogy ismeretlen eredetű tájnyelv ))

 

Ford Fairlane mondaná erre hogy eszem-faszom megáll !    A "mer"(ít) szó így csak 3 betű de még tovább bontható értelmesen magyarul logikusan:  ha valamit valamibe merítünk akkor bele MEgy ERővel  és készen is vagyunk, mint oly sokszor itt is képleíró a szó és logikus.   Talán a Megyer törzs is ezért kaphatta nevét, mentek erővel ahogy tőlük tellett. A megye is a menni szóból alakult, szimplán hamis a szlávnak hazudás, hiszen a járások is egy a közlekedést jelentő szavunkból van, azaz a jár szóból.

 

A "mér" szónak a MERítéses mértékvétel lehet a névadója, azaz mélyre érve azon tanakodhattak, hogy ez itt most Meddig ÉR?   A méret ha már tudjuk az eredményt.  A 'méter' szó meg könnyen belátható hogy a méretből lehet.  Nem kellett ezt a németektől lopni, mert magyarul értelmesen bontható a szó.

 

1.: a méret szó 2. szótagját megfordítjuk és kész is vagyunk, és jéé a méter tényleg egy bizonyos méret hihetetlen mik vannak))

 

2: méter:  MÉrsz  valamit a TERületen a TÉRben  ez annyira kézenfekvő hogy ha majd ezt így értelmesen és logikusan le tudná hozni a görög nyelv mondjuk és a fenti szavakat is logikusan hasonlóan értelmesen kapcsolatba hozza egymással akkor esetleg talán tárgyalható akkor a görög eredet...