kenny11 Creative Commons License 2021.12.21 0 0 3952

Szia, a villanyfűtés topikban 1537 hsz-t írtam korábban, néhány szempont: (asszem itt is írtam korábban)

Elöljáróban annyi, hogy minden a szigetelésen múlik, főleg ha napelemmel 0-ra akarod kihozni a reszit, mert ha nem jó a szigetelésed, akkor nem lesz annyi normális tetőfelületed (ha egyáltalán van 35 fok közeli déli délkeleti árnyékmentes), hogy megérje. A klímával maximálisan egyetértek, hogy már betervezted én nem akartam több ok miatt, de végül beadtam a derekam...

 

Amíg pufferként lehet az elektromos rendszert használni éves elszámban napelemmel, új építésű esetén gyaklag 0-ra ki tudod hozni a világítást, fűtést + beruházás napelemmel együtt nem sokkal több, mint komplett gáz rendszer. Nálam le van dugaszolva a gáz a kerítés tövében, igaz jó lett volna gáztűzhely (azt gondoltam) de az indukciós 2 perc alatt forralja a vizet és sokkal jobban szabályozható. (most a támogatásokkal nem is számoltam)

Nem tudom a mai árakat, de 2019-ben a gáz/villanyfűtés között annyi különbség volt, hogy majdnem kijött az 5kw napelem rendszer + padló kábel, + combos vezetékezés mindenhol. Hogy mekkora napelemet kell tenni egyetlen gépész sem fogja neked kiszámolni, mert:

- saját komfortod, ablakok mérete, környezet, árnyékolás (most pl nálam ha süt a nap simán 24-25 fok fűtés nélkül akkorák a nappali ablakok és déli fekvés), stb. Nekem szerencsém volt, mert volt referencia ház tényleges adatokkal. Én 5 kw-al indultam, de 6-os invertert tettem (azzal, hogy majd meglátom kell-e még), most hogy bejött az 50% támogatás feltoltam még 2,2 Kw-ot, bőven elég neki a 6-os inverter. + nekem déli-délkeleti a rendszer, a + 2,2 kw optimalizálva, 35 fok tető és nincs belógó fa. Erre már figyeltem tervezéskor. Persze ha van 5 PC a házban vagy nagy az áramfogyasztás több kell, de nekem így bőven elég a teljes éves áramfogyasztásra és fűtésre a 7,2 kw napelem 22 fok mindenhol fürdők 23 mindehol led égők. 

Ami plusz költség, hogy érdemes 3 fázist, sőt kell, ami 100-200 körül pluszban (lehet már több), és kell legalább 3x16, 3x20, 3x25 (nem emlékszem már mi lett végül) amper, de ezt a villanyszerelő megmondja. Ez amúgy sem árt ha van... Az vicces, hogy a vadiúj órát felteszik, majd óra le, advesz óra fel, nem lehet rögtön adveszt tenni.

 

A szigetelés a kulcs (aljzat is combos legyen), mert azzal nem nyúlsz nagyon mellé ha nagyon kicsi az éves hőigényed - igazából mind1 gáz, fa, áram, stb. ha éves szinten pár ezer Kwh hőigényed van, a végeredmény 120 m2 esetén ha tényleg frankó a szigetelésed és van benapozás is, akkor napelemmel majdnem 0, gázzal 50-60 ezer a fűtés + áramfogyasztás, ha nincs napelem se gázfűtés akkor évente 300 ezer amit elmünek fizetsz.

 

Én a biztonság kedvéért rakattam kéményt, de egy normális kályha 2-300 ezer - ezzel 5-10 évi rezsim menne el, hiába van hasogatva a kertben 8 m3 fa, persze látványnak nem lenne rossz + szórakozni tűzrakással néha.

Fűtőszőnyeg sztem teljesen felesleges, egyszerű fűtőkábel (hőtükör és szigetelés alá még volt valami fólia asszem, rá esztrich vagy sima aljzatbeton kb 8 cm + ami kell és kő, vagy fa, vagy laminált és akkor van több tonna hőtároló kapacitásod...). Én kérdeztem, hogy akkor most hogy számolták ki, mennyi kábel kell, mert csak úgy ledobták, de azt mondták nyugi ők tudják és tényleg tudták, mert tökéletes. Azért nagyokat pislogtam, amikor rögzítették a kábeleket a lépésállóba U szöggel és jött rá a csövön az esztrich..., akkor is mondták, nyugi mindenhol működik ahol eddig csinálták és tényleg működik. Szval nem kell túlgondolni, a lényeg, hogy olyan csinálja, aki már vagy 30at korábban és azok működnek is.  Sztem a kábel tartósabb és kisebb a hibalehetőség mint fűtőszőnyegnél és talán olcsóbb, bár nem néztem utána. Amit nem csináltam de jó lenne: most van vagy 6 -7 digitális termosztát a kábeles helyiségekhez (dilatáció miatt 1 helyiség is van hogy több osztásban + be kell tenni rugalmas fugát!!! ezt sok mester ha más rakja a padlót, mint aki a fűtést, nem csinálja meg aztán repedezik a padló....) + panelek, nem lenne rossz egy főkapcsoló amivel ha elmész/éjszakára lekapcsolod, vagy valami wifi cucc, bár mivel egész télen 22-re van belőve és 0 a rezsim igazából tök mindegy, alig-kapcsol (lásd szigetelés)

 

Amire figyelj: nem akartam klímát, de az idei nyár (tetőtér) után felpattant 4 a tetőtérbe (4 szoba) pár hete, külső hővédő nem elég tetőablakra, tehát: ha nincs sok helység és nem zavar a zaj, légmozgás, akkor pl. klíma elég lehet (én azért fűtésre nem tolom) plusz kábel. Most lehet hőszivattyún elgondolkodnék, de nem biztos, mert a padlófűtés (kábel) nagyon komfortos. Szobákba (laminált 1 cm) egy kivétellel panelt tettem, de ha újra csinálnám simán mindenhova fűtőkábel. Így a szerkényeket és minden mást sokkal könnyebb elhelyezni. Az egyik szoba, ami gardrób és ezért nem akartam, hogy a panel helyet foglaljon, kábel lett + laminált és tökéletesen felfűt. Azért az is jó amikor zuhanyzol és a walk in zuhanyod padlója meleg télen...Ezt csak a padlófűtés tudja. Olvastam elektroszmogról, de olyan keveset megy, hogy sztem nem érdemes ezzel foglalkozni. Nem állandóan áramlik az áram..:-)

Ha újra kezdeném, ugyan ez lenne és mindenképp klíma, vagy legalább klíma ELŐKÉSZÍTÉS, mert utólag a csövezés macerás lehet. Így végül van 3 fűtési opcióm: ellenállás fűtés, klíma (ami hőszivattyú), fa - tartalék kémény (ha behal a grünedeutschland miatt az eu villanyrendszer... :-) szval megfagyni nem fogunk...és nyáron nem sülünk meg és a rezsi is zéró felé közelít (gyakorlatilag meleg víz ára, ami vezérelt 200l hajdu bojler.)

Előzmény: Dolenkai (3934)