FBLLMAG Creative Commons License 2021.12.31 0 0 35057

Ízlések és pofonok, szokták mondani. Hát vegyük sorjába.

- Az időzített kikapcsolást az Olight (ezt tudtad biztosan) és az Armytek is tudja. És az Olight esetében a legegyszerűbb bekapcsolni.

- Hőmérséklet határértékkel a Zebránál is lehet játszani, +/-. De minek. A lámpa tudja, hogy meddig mehet el. Az Armytek kapcsolója villogással figyelmeztet, hogy forró lesz fogásra a lámpa, de engedi addig felmelegedni, amíg maga a lámpa nem sérül. Mert ugye, kesztyűben is használhatjuk a lámpát. De a lámpák, pláne a minőségibb, nem fog addig felmelegedni, hogy eldobd.

- Villogó funkciók > a Strobe, SOS (új), 1+ mp -es villogás néha jól jön. Csak előszedni, időt vesz igénybe. Pláne a strobe esetében, néha jól jönne a gyorsabb elérés. Mikorra kikeresed, már késő lehet. (Ha akarod, majd a taktikai felhasználásról bővebben is írhatok). A gyertyafény, villámlás, disco fény, nem igazán hoz lázba. A bicikli villogó fény, szerintem, nem annyira használható. Nappal a 3 gyors villantás > szünet > 3 gyors villantás > szünet > ..., szerintem, jobban felkelti a közlekedők figyelmét. Éjjel a pl 40 <> 400 lm közötti lassabb, de azonnali váltás az értelmesebb. Éjjel ne villogjon strobe -ként előttem a lámpa. A gyengébb <> erősebb fény váltakozása értelmesebbnek tűnik, mivel a biciklist sem zavarja, de a többi közlekedő figyelmét felkelti. Hamarabb látom értelmét pl olyan funkciónak, hogy áramkiesés esetén, kapcsoljon be a lámpa alacsony fokozaton. Miért, mert ez lesz az egyedüli fényforrás, pláne rossz időben. Az oszlopvilágítás is el szokott ugye aludni, és rossz időben a csillagokat, holdat is eltakarja a felhő. Ha meg világít a lámpa pl 15 lm fokozaton, a plafonra világítva, már nem rúgok bele a szekrénybe, asztallábba.

- Fényüket tekintve, erősen, szépen világítanak, de meddig is? Hamar fel tudnak melegedni. Az Astrolux FT03 ugyanúgy, mint az Emisar, vagy a Luntop vagy bármelyik más. A FT03 2200 lm fényárammal, majd 7 cm átmérőjű fejjel kb ugyanazt a távot világította be, mint az Acebeam L17 lámpám 4 cm fejjel, 1300 lm fényáramon. (Pedig van Acebeam T27 -esem is.) Az apróbbak, pláne a több ledesek, pillanatok alatt visszavesznek, és nem keveset. 4000 lm > 600 lm, vagy a még apróbb 14500 -asok, 1400 lm > 300 lm. A led alatti réztömb kimaradt ezekből a lámpákból, viszont a meghajtó hatékonysága sem az igazi (ez is fűt). Mert hát olcsósítani kell a lámpát. Ha most 4000 lm -ből 600 lm lesz, akkor a 20000 cd -ból 3000 cd marad. Persze, alacsonyabb fokozaton is lehet indítani. Pl 1000 lm fokozaton jóval tovább bírja, mikorra visszavesz (de ez már csak 5000 cd fényerőt jelent)

- És ha már hatásfok. Tudtad, hogy a kb 30 lm fényáramon kb 30 óra alatt merítik a 18650 -es akkut? Persze, ott a 21700 -as. 70 g maga az akku. Séta a természetben, minden g megtakarításról szól. Meg az ár. A jó 21700 -as, nálunk is 20 EUR. Cirka 300 ciklus után ezek is beadják a kulcsot. A túlhajtott, neadj isten, túlmelegedett ledek élettartama is csökken. Azt az 50000 órát, de még talán a 10000 órát is el lehet felejteni. A Convoy -t is már 3 A körül meghajtották, most meg már a 6 A is kevés. Akkuk szempontjából 2xC kisütési áram az optimális, ledeknél is a 700 mA. Vagyis, ledeknél kb 3 V x 700 mA = 2,1 W az ideális, 4 magosnál 8,4 W, nem pedig a 20 W. 

- Persze, az Anduril2 esetében lehet változtatni a sebességén, milyen gyorsan fényesedjen, halványuljon. Ha túl gyors, nem tudod pontosan beállítani, ha lassú, az sem tetszik. A XL200 -asom fokozatmentesen, giroszkóposan állítható. A csuklóm mozgásától függően. Milyen gyorsan tudom behajlítani a kezem. A gyűrűs fokozatmentes beállítással rendelkező lámpák is gyorsabbak. A fix beállítású lámpákkal sincs gond, ha van elég fokozat. Itt a kapcsolások sebessége számít (nem a 2x klikk turbó lámpák). A legtöbb Nitecore, Fenix lámpám ilyen. Az EagTac lámpája is ezért tetszett meg. Behúzva a fejét, ott a turbó fokozat, viszont megengedve, a legalacsonyabb fokozaton indít (a 2 közül az egyiken). Nincs hosszú gombnyomás, nincs 2x kattintás a turbó fokozat eléréséhez, a villogó funkciók pedig rejtve vannak. Mégis kéznél. A strobe pl behúzott fej mellett, bekapcsolva, majd fél gombnyomásra elérhető. Ja és OP refi a XPL HI ledhez is. Meg valahogy a 2 cm alatti testátmérőre is rákattantam. A FWAA -t kb megveszem, bár 2x annyiba kerül mint a Fenix E12 V2.0 lámpám. Könnyűnek könnyű, bár nem hiszem, hogy könnyebb lesz mint a Fenix. Sapkán meglátom, hogy szerepel. 

- Írod az automatikus lezárást. Nem szeretem a lámpák lezárását. Ha már le kell zárni, olyan legyen mint a XL200 lezárása. Felfele tartott lámpánál rákapcsolok a gombra, lefordítom a lámpát, majd elengedem a kapcsolóját. A táskában biztos nem fog forogni a lámpa. Zsebben a Zebrám, a 6 év alatt, 1x nem kapcsolt be véletlen, de az Armytek sem a tokjában, és a hátsó kapcsolósak sem. Nem kellett meglazítani a kupakját egyiknek sem. És mégis azonnal munkára foghatók voltak.

 

Tudom, neked a CRI, a magas szín visszaadás számít, hogy minél jobb képet adjon a fotózásnál. Nálam kicsit mások a követelmények. Bár nekem is vannak 80, 90 CRI -s lámpáim. ;-)

 

Így hirtelen ennyi jutott az eszembe. De láthatod, nem csak az ízlés, megszokás ami vezérel. ;-)

 

BOLDOG ÚJ ÉVET mindenkinek.

Előzmény: ...slr... (35056)