Robzon Creative Commons License 2000.01.06 0 0 42
Mata!
Természetesen fizetős. Egyfajta szimbiózisra gondoltam, én elmondom a titkot, aki pedig csinálja, az vállalja hogy az egész folyamatot őszintén, és kíméletlenül dokumentálja. (Psszt! De azért, mert jól az orra alá akarom dörgölni valakinek! ;) )

Exti!
Lebuktattál, a múltkor sikerült megvennem az antikváriumban, a Kiskegyed, az Őnagysága, meg a Csók és Könny néhány évfolyamát. Azóta vagyok ilyen rém képzett fogyásilag. (De a 77 különféle női orgazmus c. sorozat is mélyen megragadt bennem. Meséljek?:))
Amúgy a „tudományom” már kifejtettem nagyrészt az Alakformálás topicban, sőt egy webszájt is lesz a témában. De addig itt is szívesen rendelek, amíg ki nem utáltok.

Most arról fejtegetek, hogy hogyan tudjuk eldönteni, hogy mennyire vagyunk kövérek, illetve, hogy mennyit fogytunk.
Az alapvető probléma a súlyméréssel, hogy a mérleg nem árulja el, hogy a súlyváltozás milyen testkompozíció változást jelent. Sőt látványos változások történhetnek súlyváltozás nélkül is, például, ha leadsz két kiló zsírt miközben egyidejűleg felszedsz két kiló izmot, az jelentősen javít a megjelenéseden, míg fordítva jelentősen ront, anélkül hogy a mérleg bármit is jelezne. Ugyanez – a zsír-izom arány figyelmenkívül hagyása – a gond a különféle mutatószámokkal:
A leggyakrabban használt az optimális testsúly (kg) = (testmagasság (cm) – 100) – 10%
178 centimmel ezek szerint 70 kiló lenne az optimális testsúlyom (tehát nagyon komoly14 kiló feleslegem van.)
A másik „népszerű” a testtömegindex:
BMI = testsúly(kg) / (testmagasság(m) * testmagasság(m))
Azaz 84kg / (1,78m*1,78m) = 26. Itt 25 az optimális, tehát a BMI szerint csak csekély túlsúlyom van.
Tehát gondolom már ebből is nyilvánvaló, hogy mivel az emberek annyira különbözőek, ezek a mutatószámok nem sokat mutatnak igaziból, de szerencsére van teljesen egzakt módszer a súlyfelesleg mérésére.
Ezt testzsír-arány mérésnek hívják. És pontosan azt csinálja amit szeretnénk, megmondja mennyi a felesleg rajtunk.
Ha a testzsírarány:
0-10%: nagyon vékony (etiópok, „szuperszálkás” verseny forma testépítőknél)
10-20% normális, szép egészséges alkat
20-30% túlsúlyos
40% felett súlyosan elhízott.
Ez hihetetlenül fog hangzani, de a testzsírarány a legegyszerűbben testzsíraránymérővel mérhető. :) Ez egy ölég drága (30-40 eFt) elektronikus kütyü, amit szépen be kell állítgatni, kétkézbe kell fogni, és 7 másodperc tűnődés után megállapítja a testzsírarányt. (Hogy az előbbi példákat plasztikusabbá tegyem, az én testzsírarányom most 11%, nyáron olyan 8%-körül tartom.)
Egy olcsóbb módszer a testzsír mérésére a bőrredő mérés, összecsípjük a bőrt a zsírral együtt (ez a bőrredő, ugye), és egy közönséges tolómérővel megmérjük a vastagságát. A mérést hét helyen kell elvégezni:
-tricepsz: a felkar hátsóközépvonalán függőleges irányú redő
-csípő: a medencecsont felett, a test oldalsó középvonalán, nagyjából vízszintesen
-hát: oldalt, a lapocka felett a függőlegessel 45 fokot bezáró bőrredő
-oldal: a test oldalsó-középvonalán a szegycsont alján, vízszintes irányban
-has: a köldöktől jobbra 3, és lefelé 1 centire, vízszintes irányban
-mell: a mellbimbótól a hónalj felé tartó vonalon kb. 45 fokban (ez nőknél nem tom hogy jön össze…)
-comb: a láb elülső-középvonalában a térd és a csípő között félúton. Függőleges irányú bőrredő.
A milliméterben mért értékeket összeadod, és elosztod 7-el (átlagot számítsz), na ami kilyön az nagyjából a teszsírarányod százallékban. Ez utóbbi módszer rém olcsó (egy tolómérő párszáz forint, a legkutyább műanyag is jó), viszont kell hozzá valaki aki segít. (Az már tényleg ügyes, aki a saját hátán bőrredőt tud mérni egyedül). És ne mondjátok, hogy macerás, mert elég egy héten egyszer megcsinálni, nem tart tovább 5 percnél, és teljesen pontos képet mutat a pillanatnyi állapotodról. Aki ennyit nem bír megtenni, az maradjon dagadt örökre!
Tehát, mégegyszer: a mérleg azért nem elég önmagában, mert nem tudhatod, hogy az elért testsúlycsökkenés zsírleadás (aminek örülünk), vagy önroncsolás, izomleépülés (amitől mélyen el vagyunk keseredve).
Na ennyit mára.