Robzon Creative Commons License 2000.01.13 0 0 57
Akkor volt a felszívódás, most pedig a raktározásról…
Ugye az energia mérleg elv szerint ez úgy működne, hogy ha energia többletünk van, akkor az zsírban elraktározódik, de ez – asszem - egyáltalán nem ilyen egyszerű.
- Örökletes tényezők határozzák meg - akár az anyagcsere sebességét – a raktározási hajlamot is, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy nincs mit tenni, hanem csak annyit, hogy vannak akinek könnyebben nőnek a zsírpárnái mint másnak.
- A zsírszövetet alkotó sejtek olyanok mint sok kis zacskó, ha hízol megtelnek zsírral, ha fogysz kiürülnek, de a számuk nem változik. A darabszámuk és elhelyezkedésük gyerekkorban alakul ki, könnyen lehet, hogy ez 6 a raktározási hajlamra is.
- Szerintem a hirtelen változtatás a táplálkozási szokásokon – akár bevitel növelés, akár csökkentés – fokozza a raktározást.
- A rendszertelen táplálkozás (paradox módon, hiszen a hasznosulást rontja) – szerintem - a raktározást fokozza.
- Szervezetünk bármiből képes raktározható zsírt előállítani, de leginkább a zsír rakódik le zsírként, aztán a szénhidrátok, és legkevésbé a fehérjék.
- Az időpont nagyban befolyásolja, hogy a tápanyag raktározásra kerül, vagy elégetésre. A zsír a nap folyamán bármikor szívesen elraktározódik, de a szénhidrát reggel először az éjjel kiürült „átmeneti tárolókat” tölti fel (a májat, vázizomzatot), fedezi az egésznapi energiaigényünket, és csak ezen felül kerül raktározásra. Tehát főként az a szénhidrát alakul zsírcivé amit este eszünk. Fehérjéből nehéz annyit enni, hogy testzsírrá legyen.