Desert Rat Creative Commons License 2022.03.29 0 1 58332

Megjött az UV16, kábé olyan amire számítottam. Persze a fotókon méltóságteljes, már-már tekintélyes megjelenésű, a valóságban pedig alig nagyobb mint az UV5R. Persze sokkal szebb, a műanyag ház az igényesség benyomását kelti, masszív, jó fogású, kb másfélszer akkora súlyú mint az 5R. A kijelzője valószinűleg ugyanolyan méretű, de a előtét kerete miatt egy kicsit keskenyebbnek tűnik ami persze nem baj mert nem nézegetni akarom. Az elemlámpa funkkció megmaradt, de kapott egy fényterelő tükröt belesüllyesztve a burkolatba. A doboz felső részén egy vételjelző LED is helyet kapott ami vivő jelenlétekor zöld, adáskor pedig piros fénnyel világít, mindez egy kultúrált szilikon lapocskát megvilágítva ami az én izlésemnek túl széles (kb 12mm)

 

Néhány dolog van mellé csomagolva, övcsipesz, madzag amin lógatni lehet, beállítós töltő és egy C típusú USB töltő madzag amit személy szerint nem kedvelek mert minek az USB életet tovább bonyolítani a hülyék miatt akik nem képesek megkülönböztetni a jobb és bal irányt. Talán itt jobb lett volna a telefonokon alkalmazott aljzat, az meg könnyen kikopik, kiszakad, eltörik - semmi sem tökéletes csak Allah, a zemberek pedig évtizedek alatt sem voltak képesek egy strapabíró univerzális világszabványú csatlakozó kitalálására - szegény Baofeng csak alkalmazkodik a valósághoz.

 

A lógató madzag akasztóját nem oldalt kell keresni ahogy azt normális esetben tennénk, hanem hátul az övcsipesz felett. Én úgy döntöttem, hogy se övcsipeszt se lógatót nem szerelek rá, úgyis zsebben hordom. A lógató persze jó amikor a visszapillantó tükörre akarjuk akasztani, mint katolikus a rózsafűzért ...

Az aksija tekintélyes súlyú, a rögzítő csavar masszívan rögzíti a jól tömített fedelet. Hiába van ráírva, még nem hiszem el a 8800mAh kapacitást, de majd kiderül ... 

 

A csodaantennát kipróbáltam rossz vételi körülmények közt, de egyelőre semmi különbséget nem tapasztaltam a noname kínaihoz képest amiből a múltkor egy 10-es csomaggal rendeltem. Talán ide jó lenne (VHF-re) egy hamisított Nagoya 771, ami ugyan szintén nem egy csoda de legalább hosszú és szignifikánsan jobban szuperál (vhf-en!) mint ezek a kis csutkák.

 

Ami a legjobban aggasztott az a programozása, mert egy szóval sem írják milyen szoftverrel, de a Chirp szó nélkül megy vele UV5R beállításban. Persze nem írogattam frekiket, hanem az UV5R-ről letöltöttem a beállításokat majd felnyomtam az UV16-ra. A végén kaptam egy üzenetet, hogy a firmware eltérő és emiattt ??? ... nem tudtam végigolvasni mert eltűnt, de a rádió tökéletesen működött. Ha ezt a tartalmat letöltöm és úgy töltöm fel akkor már nincs figyelmeztető üzenet.

Néhány dolog még nem világos, de majd beletanulok. A kimenő teljesítmény tuti elég jelentős mert a számítógép hangdobozát alaposan megzúgatja - majd egyszer megmérjük, a kínaiak 10W-ot írnak amitől még lehet akár 8 is.

 

Postázástól átvételig 15 nap telt el, ami kicsit alulmúlja az előző 9 napos rekordot, és persze az expressone hozta ki nulla plusz díjért és mondvacsinált vámügynökségi díj nélkül 24 órán belül és percre pontosan. Egy lapos dobozra számítottam amilyenekben a Retevis is csomagol, de egy tégla alakú nagyon gagyi papírdobozba tették, alul a töltő, felette a rádió, szintén nagyon gagyi papírvékony műanyag tartókban ... de végül is nem a csomagolásért vettem. Van hozzá nyomtatott (angol) user manual, ami valamivel jobb mint a szokásos, például benne van a mikrofonhangszóró bekötése is.

 

A weblapon ijesztgettek hogy usákoknak FCC limit, európaiaknak CEPT limit, de úgy küldték hogy minden frekin ad.   Ezt a példányt postástól 15kHUF-ért adták, de már csak 17-ért lehet kapni, sőt a 20 felé kacsintgatnak - annyit már nem adnék érte csak egy lasvegasi szerencsés kaszinózás után másnaposan.  Ha valaki nem csodákat vár tőle hanem azt ami, akkor szerintem megéri (a 15-öt:-)

 

Előzmény: Desert Rat (58251)