Robzon Creative Commons License 2000.01.29 0 0 181
Kumran!
Hát igen, ez is egy vetülete az igazságnak, méghozzá számodra kényelmes vetülete. Nézd, Te azt hiszed, hogy igazad van, muszáj 115 kilósnak lenned, és sikerült meggyőznöd magad, hogy ez neked így jó, és még a vérnyomásodnak se kell normálisnak lennie, mert az is úgy jó ahogy van. Sőt még azt is elhiszed, hogy az akkupunktúra olyan drasztikus változtatásokat hozott létre az anyagcserédben, hogy mostantól ehetsz bármennyit. Én erre mondtam azt, hogy nincs akkora egetverő baromság, amiben ha valaki hisz, ne használna neki, és ez – a hit megdöbbentő ereje –, nem mese, dokumentált, mindennapi tény, lásd placebó effektus. Ebből következően kevés mocskosabb, és ártalmasabb dolog van, mint mások hitét rombolni, ezért – kérlek – ne így vedd amiket irogatok. (Hogy akkor hogyan, azt nem tudom, de majd Te kitalálod.)
Azt, persze, hogy igaziból mi a helyzet nálad, egy pár perc alatt elvégezhető állóképesség teszttel felmérhetnéd, de inkább ne próbáld ki, hiszen olyan jó így neked. Mutterfly2.
Hogy miért nem sikerült kialakítanod egy olyan életvitelt, amihez egy elfogadható testzsírarány tartozik, annak nagyon sok oka lehet, ha vezettél volna egy táplálkozási naplót – ami alapvető lenne egy „életmódváltó” embernél – most megnézhetnénk, hogy mit szúrtál el, és talán ki lehetne sütni, hogy mit kellett volna másként csinálnod.
Hogy valamit elszúrtál, az abból is egyértelmű, hogy legyengültél. Ez az a bizonyos rossz fogyás, - tudod, amiről itt is sokat beszéltünk – ha fokozatosan vezetsz át, és az edzésmunkát is ennek megfelelően alakítod, akkor ha erőszint növekedést nem is nagyon, de állóképesség növekedést mindenképp elérhetsz, még tartósan energiadeficites állapotban is. Abban viszont igazad van, hogy az elegendő fehérje bevitel elég jól megvédheti az izmokat a leépüléstől, de az erőhöz szénhidrát is kell. Nem könnyű kisakkozni az egyénnek megfelelő tápanyag összetételt, nem biztos, hogy mindenkinek, az itt leírt diéta a legeslegmegfelelőbb, de – szerintem – az emberek túlnyomó többségénél ez vezet célra, főként mert könnyen kivitelezhető. Amúgy rém sok féle diéta van, különféle ciklusokkal, azzal jellemzik őket, hogy az energia hány százalékát fedezed szénhidrátból-fehérjéből-zsírból.
Én több mint öt évig jártam, hetente, egy természetgyógyász masszőrhöz, Ő is rém jó dolgokat tudott művelni akkupreszúrával, az se zavarta, hogy nem hittem benne, sőt röhögtem az egészen. Attól még hatott. Fogyókúrás akkupunktúrát is csinált, – nem rajtam :) -, de mindig, mindenkinek elmondta, hogy nem attól fogy le, hogy bökködi, hanem attól hogy ezek után kevésbé fogja kívánni a kaját. (A szenvedélybetegek „kívánósságát” is tudta csökkenteni, de azt a hülyeséget nem mondta senkinek, hogy mostantól nem árt neki a drog.) Szóval szerintem abba, hogy mostantól ehetsz akármennyit, nem hízol, azért ne éld nagyon bele magad. Arról nem is beszélve, hogy sokat enni akkor is rém egészségtelen, ha nem szívódik fel. Sőt. Megjegyzem ez a kiemelés „BÁRMIKOR, BÁRMIBŐL BÁRMENNYIT EHETEM” sokat elárul rólad, ebben nagyjából benne is van minden, amit a hozzáállásodról tudni kell. Az már csak az adalék, ahogy meggyőzöd magad, hogy miért nem kell semmit tenned magadért. Majd Te is rá jössz… Vagy nem, de ezzel se leszel egyedül.
Az pedig, hogy az alkoholistákat és a többi drogost – nagyon helyesen – betegnek, „szenvedélybetegnek” tekintik, még nem azt jelent, hogy nem akarat gyengék. Az elhízással kapcsoltban, és a - többivel kapcsolatban is - hidd el, saját tapasztalatból beszélek.
Ha elég erős vagy, akkor elég magadban hinni, nem kell mindenféle hókuszpókuszban. És – szerintem – az életmódváltáshoz mindenki elég erős, csak még nem mindenki tudja.