Omar Khajjám Creative Commons License 2022.05.17 0 0 22

Zoroastro itt, eltelt 16 hosszú év azóta, hogy ide írtam.

 

Most felfedem a végső titkot: a Semmi maga az a hazugság, ami az embereket arra készteti, hogy látszólagos jólétben és boldogságban éljenek, a természeti törvényeket megszegve, amiket minden ősi kultúra követett (a nyugat-ázsiai "termékeny félhold" kultúrái, az amerikai fejlett indián kultúrák stb.).

Ha tehát túlságosan hazuggá válik ez a mostani világunk, vagyis túlságosan áthágjuk a természeti törvényeket... akkor egyszer csak elérkezik az a pont, amikor megsemmisül. Ez a könyv fizikai síkbeli tanulsága.

 

A lelki-értelmi síkbeli pedig az, hogy tényleg meg lehet valósítani a Fantázia hősévé válást, ami tkp. halhatatlanná válást jelent.

Itt a Földön vagyis a fizikai világban. Fantázia, vagyis az asztrálsík csak arra kell, hogy az ember a végső lépést ezen az úton megtegye...

 

Ezek a legfőbb misztériumok, természetesen maga M. Ende nem volt ezekkel ilyen mélységben tisztában, mégis műve iránymutató és minden kitérője és zegzugos történetecskéje ellenére az igazságot képviseli.

Tehát ez nem "már más történet, és elbeszélésére másik alkalommal kerül majd sor"... hanem itt és most kertelés nélkül megtettem.

Előzmény: Neofita (16)