MoonCalf Creative Commons License 2022.07.20 0 0 2813

Sziasztok!

Hobbi szinten, kiskertben kezdtem el az idén dinnyézni. Tavaly többször vettünk egy termelőtől Crisby-t, ami nagyon bejött a családnak. Tettem félre magot, és mivel a kert fele általában ugaron van, tavasszal belevágtam. Rövid netes kutakodás, palántanavelés (nem oltottam), kiültetés trágyás-komposztos fészekbe, sorok között fóliatakarás, locsolás. Azután vártam a csodát, de más jött: pusztuló palánták, hangyák, sárguló levelek. Most úgy néz ki, hogy egy hét múlva talán lesz saját dinnyénk, csak nem annyi, mint amire számítottam. Sokkal alaposabb előzetes információgyűjtésre lett volna szükség - pl. itt a fórumon -, jövőre pár dolgot biztosan másképp csinálok majd:

- időzítésre jobban figyelek, későn indítottam a palántanevelést

- palántázásra szánt magokat fertőtleníteni fogom, a talajt is fertőtleníteni kell (a palánták kb. negyede kidőlt)

- sorok közé kezdetben jó volt az agroszövet a gyomok és a nedvesség visszatartására, de ha elindulnak az indák, akkor legközelebb el fogom távolítani. A fólián az indáknak nincs miben megkapaszkodniuk, a szél összevissza dobálta a levélzetet.

- jobban fogom figyelni a betegségek tüneteit, megelőzési jelleggel is permetezni fogok. Sajnos későn azonosítottam be a didimellát, permetezem de már menthetetlen a levélzet.

- valószínűleg beruházok csepegtetős locsolásra, a kannás eléggé macerás, a felszíni nedvesség kedvez a gombás megbetegedéseknek.

Nagy a kert, tudok forgózni, jövőre ismét próbálkozom!