Vasti Creative Commons License 2022.08.02 0 0 760

Helló!

 

Attól függ, hogy hol jársz az autóval.

 

Ha valami hibátlan, tükörsima aszfalton 99%-ban, akkor fújhatod ECO-ra a gumikat - persze arra figyelj, hogy mekkora a kocsidon lévő guminál a maximális megengedett nyomás, és arra is, hogy ha hidegen 2,8-ra pumpálod, akkor a forró aszfalton, terhelés alatt simán lehet belőle 3-3,1 bar is!

 

Viszont ha nem tükörsima az út, én nem pumpálnám ilyen keményre, sőt, inkább laposabbra.

Nekem Scenic 3 van, de méretben kb. egyformák a 4-el. Ausztriában élünk, és elöl 2,5-re, hátul 2,4-re pumpálom hidegen. Ebből menet közben simán lesz 2,6 és 2,6 bar, ami 4 személlyel és csomagokkal is bőven elég ahhoz, hogy ne "ússzon" az autó (az is igaz, hogy eléggé nyugodt és megfontolt sofőr vagyok ;-) , illetve a gumi is rendesen kopik. De sokszor ha átérek a határon Szentgotthárdnál, ezt a nyomást is soknak érzem...

 

De ha főleg egyedül használod az autót, és valami jó vacak útburkolatokkal megvert környéken élsz, akkor szerintem 0,1 bar-al kevesebbet is tehetsz bele...

 

Mert a gumi csillapítása (ütés, rázkódás) elég jót tesz a futóműnek és kormányműnek, kíméli azokat, ráadásul utazni is komfortosabb úgy, ha nem érzel a fogsorodon minden kavicsot, apró úthibát ;-)

 

Szóval ha jól felfújod a gumikat, azzal talán spórolsz 1-2dl üzemanyagot 100km-en, de van rá esély, hogy a szervizben meg majd otthagyod azt a pénzt, mert gyorsabban kopnak a futómű alkatrészek... Plusz még kényelmetlenebb is az utazás.

 

Üdv: Vasti

 

Előzmény: Alec123 (759)