Vasti Creative Commons License 2022.08.03 0 0 763

Helló!

 

Nekem ilyen gumik voltak az előző előtti ;-) autómon (Mazda Premacy 2.0 ditd) , én totál bizonytalannak éreztem. Valószínűleg arra gondolok, amit te megúszásnak nevezel: gyorsabb kanyarban mintha lapos lenne a gumi, és "eltolná" az autó... Megvettem őket tavasszal a nyári gumira váltáskor, mert a régiek kopottak voltak, még a téli után furcsa volt, hogy "puha", aztán egyszer az autópályán elkapott egy jó nagy eső... Mentem is vissza a gumishoz, visszarakattam a téli kerekeket a Barum Polaris gumikkal ;-) , és mondtam neki, hogy adja el a Continental gumikat ;-) (Nem nála vettem) Szerintem életveszélyesen úszott és csúszott, pedig gyakorlatilag új volt, 1-2000km-el!

 

Most a Scenic 3-on Michelin nyári gumik vannak. A pontos típusukat nem tudom. Szerintem jó... Kicsit hangos talán, és ha nagyon megfeledkezek magamról, azért ennél is érezni, hogy úszik - na de ezek szép ballonos gumik 16"-os felniken, nem várható el tőlük, hogy úgy álljanak az úton, mint valami szuper peres gumi ;-)

 

Gondolkodtam a négy évszakos gumin ősszel, amikor új téli gumikat vettem, annyira nincsen sem tél, sem hideg errefelé sem egy ideje... Amikor 10 éve kiköltöztünk, még júniusban-júliusban is gyönyörű havas dombtetőket (hegycsúcsokat ;-) néztem a városból, most már télen is ritkán van rajtuk annyi hó :-( De aztán maradtam a télinél, mert néha azért csak felmegyünk a sípályákhoz itt a közelben sétálni, kirándulni, ott meg meglepően télies időjárás tud azért lenni ;-) Michelin Alpin 6- ot vettem. Az előző Scenic-emen Alpine 5 volt, szerintem sokkal csendesebb volt, azt akár nyáron is simán fent hagytam volna!

 

Ja, az előző Scenic-emen a nyári kerekek 17"-os felnin voltak, érezhetően stabilabban vette a kanyart. De ehhez viszont mindkét garnitúra 16"-os. Hülye voltam, amikor visszavittem a régit (abba a kereskedésbe, ahol vettem, és ott cseréltettem be az újabba) tuti belementek volna, hogy elhozzam a 17"-os nyári kerekeket, és a 16"-os kerekek maradjanak a régi autó csomagtartójában, de akkor valahogy eszembe sem jutott.

 

Hogy melyik a jó gumi, az nehéz kérdés, de mivel itt szinte minden autón Michelin-t látok, én is azt veszek ;-) Nem túl drága, márkás, ennyi. Nem versenyautók ezek... De a Michelin nyárival nem úsztam meg még úgy soha vizes úton annak ellenére sem, hogy ami most rajta van, az már jó kopott és az utolsó szezonját húzza, mint a vadi új Continental nyári gumikkal.

 

Én télen is kb. ennyire pumpálom őket, 2,5 elöl, 2,4 hátul. Igaz, hogy hidegebb van, hidegebb az útfelület is, nem emelkedik annyit menet közben a nyomás, de szerintem elég az is. Gumitól is függ persze, meg terheléstől is, mert nem mindegy, hogy egyedül megyek, vagy ott a család és tele a csomagtartó, de a fene sem pumpálgat mindig... Sőt, régebben jártam 2,4 / 2,3 bar-al is, na úgy már minden kis úthibát kivasal ;-) De érezhetően visszafogja az autót.

 

De ilyen használat mellett tényleg nem olyan veszélyes kérdés ez, ilyen autókkal nem szokás száguldozni ;-) Amúgy meg most csináltam busz jogsit, még nyugisabb lettem: eddig olyan 5,2 literes fogyasztással mentem haza (főút, autópálya) , most meg 4,6 literes átlagot mutatott az 1.5 dci... Ide már a fakerék is jó lenne körülbelül ;-) ;-)

 

 

 

 

Előzmény: Alec123 (762)