képfaragó Creative Commons License 2022.08.07 0 1 734

Kérdésed nem egyszerű, komoly könyvek lelhetők fel eme témában.

A szaktudásod jó, de ez esetben nem feltétlenül szükséges, vagy nem sok előnyt ad. Vegyszer kittet kell venned, nem kell tudnod hogy miből van. A vegyszerek mérgezőek, nem kell beleinni, sem fürödni bennük. Egyáltalán nem biztos, hogy jól jársz ha ebbe belekezdesz. Tapasztalat mindenképpen kell.

Fontos hogy legyen egy tök sötét laborod, vízzel és hellyel. Kellenek edények, üvegek. Minden előhívási lépéshez új tank, vagy ezzel azonos méretű edény kell, hogy minden vegyszernek másik edénye legyen, az egyes lépések között nem célszerű a vegyszereket öntögetni, jobb csak a spirálokat áttenni. Az első hívás, öblítés, a fixálás eleje mindenképpen teljes sötétséget igényel. A jó hívótank leginkább több is, alapfeltétel. (PATTERSON tartalék spirálokkal) Filmet befűzni csak tök száraz spirálba tudsz. Ahány filmed van, annyi spirál kell. A rend, tisztaság, temperálás, pontosság az alapja mindennek. Így nyáron a legnagyobb probléma a meleg, fél fokon belül tartanod kell az előírt  hőfokot. Ez gyakorlatilag akkor lehet ha a szobát tudod temperálni. Gyakorolni kell hogy tök sötétben be tudd fűzni a spirálba a filmet. A filmet tilos tapizni, karcolgatni.

 

A következő legfontosabb, hogy vedd meg a vegyszerkészletet, és ioncselét vizet a végső öblítéshez. A vegyszer készlet előírásait (kikeverés, idő, hőfok) nagyon pontosan be kell tartani. Tizedfokos hőmérő, sötétben is látható óra, egyebek majd észreveszed munka közben. :) Például hová milyen csipesszel akasztod fel a filmet. A diahívás bonyolultabb, több lépésből áll, mint a negatív hívása. A diahíváshoz erős megvilágítás is tartozik. A lépések között általában rövid öblítés van, a vegyszerek nem szeretik egymást, tilos a vegyszereket egymásba ,,áthordani". Számos dolog van még, közbe majd rájössz. :)

 

Van kétszer fél liter eladó 2x6 tekercs dia hívására alkalmas hívó kittem. Ára 2x6000 ft. Lejárt, de bontatlan. Remélhetőleg jó, garancia nélkül. 30-4088109

 

Előzmény: Hírfigyelő (732)