dolby21 Creative Commons License 2022.10.31 -2 3 58357

Nagyon nagy +!!!

 

 

Ritkán írok hozzászólást, de most kivételt teszek.

Mai meglepetés. Ny-i határ menti város. Megszólal a papagájból egy női hang. " Hall engem valaki? "

Válaszoltam és beszélgettünk egy kicsit. BP-ről jöttek és kíváncsiak voltak, hogy működik-e a helyi papagáj.

Vissza ahhoz, hogy mit lehet és mit nem a PMR rádiókkal. Akik tudják hogy mi ez és foglalkoznak vele, (értsd próbálgatja a terjedést, antennát tesz rá, nagyobb kimenővel megy stb.) ők tisztában vannak a szabályokkal.

De amíg más rendszereket nem zavar, nem lehetetleníti el a használatát,( motorostanuló oktató kocsiból irányítás, útépítés forgalom terelés, építkezések stb , ámbár ilyenkor csak megkérhet szépen az illető, hogy menjél már légyszíves egy másik csatornára,( mert ugye ezek a frekik "free"k)), szerintem a hatóság sem foglalkozik vele. Nálunk pl. az 1-es PMR sávot ki is vettük a szkennelésből, mert egy család bébicsősznek használja kb. 1,5 éve.( A dolog másik oldala, hogy ezek az emberek érdeklődnek a rádiózás és technikája iránt, de nincs idejük amatőr vizsgát tenni,( vagy túl bonyolultnak találják a tananyagot. Német amatőröktől hallottam, hogy náluk is ezek a feltételek vannak, ott is sok embert visszatart a vizsgától. (Gondolom nemzetközi vizsgaanyag lehet HAREC.) Tehát még mindig jobb dolog, hogy a "szabad" frekiken csinálják mint az "engedélyhez" kötött sávokon.

Sajnos amikor egy országos amatőr átjátszót zavarnak szándékosan nyomkodással, modulálatlan vivő folyamatos kiküldésével, akkor nem találom emberkénk felszólalását, felháborodását itt a fórumon.

 

Távol áll tőlem bárki felett pálcát törni, csak a véleményemet osztottam meg veletek.

 

U.i.: Űrkorszaki szakinak csak annyit, hogy mire egy papagájt létrehozol és szünetmentesen, zavartalan üzememmel teszi a dolgát, annyi tapasztalat halmozódik fel a rádiótechnikából, hogy akár még a  "NOVICE" vizsgát is le lehetne tenni.

 

 73!

Előzmény: Vosseler (58356)