krafi1 Creative Commons License 2022.11.08 0 0 45593

Sziasztok,

90 m2 alapterületű kétszintes felújított ház fűtésével kapcsolatban kérdeznék párat.

A homlokzati hőszigetelés sajnos még nem készült el és ebben az évben már nem is fog, jelenleg a padlóban 15 cm van és a födémen 30. Nyílászárók kicserélve 3 rtg üveg stb.

A fűtést és a hmv-t egy Immergas Victrix Tera 24 Plus ERP kazán látja el. Emeleten 4 radiátor földszinten 4 db 100m es kör padlófűtésnek. 

Amit én látok gépészet az a földszinten a padlófűtés osztógyűjtő egy DAB Evosta 2 keringető szivattyúval és egy termofej amivel a megfelelő hőmérséklet kerül az osztóba.

Sima on/off termosztátot használunk, egy fent a radiátoroknak és egy lent az emeleten.  Anno beüzemeléskor a szakember belőtte 60 fokra az előremenőt és a hmv-t is.

 

Tavasszal költöztünk be így nincs sok tapasztalat a fűtéssel, előző télen pedig csak össze-vissza működött 60 fokra állítva amíg haladtak a felújítás befejező munkálatai. Egyébként dec 2 től május végéig 1150 m3 fogyott úgy hogy kb 18 fok volt a házban.

 

Annak érdekében, hogy beleférjünk az a rezsi csökkentett keretbe elkezdtem bele ásni magam a fűtés optimalizásba.

 

A 60 fokos előremenőnek az volt a következménye ha fenti radiátoros részen kapcsolt a termosztát akkor a kazán hamar felmelegítette a rendszert és csak kapcsolgatott emiatt a komfort nem volt megfelelő meg gondolom a fogyasztás se. Viszont ha a lenti termosztát kapcsol akkor a padlófűtésbe kevert 35 fok miatt a kazán visszatérő nem nagyon megy 40 fölé 55-60 fokos előremenővel se. Így a napokban vissza vettem az előremenőt 44 °C így csak a lenti termosztátot használva  44/35 értéken ketyeg a kazán ami gáz fogyasztásban is kedvezőbb mint a 60 fokos  előremenővel.

Nyilván amíg nem kerül fel a homlokzati hőszigetelés ( egyébként 17 cm van tervezve és előkészítve) kevés lesz a 44 fokos előremenő a radiátoroknak a nagy hidegben de pl. a mai hajnali 3 fok és nappali 8 + ködös időben is növekszik a hőmérséklet a házban 44 fokos előremenővel is.

 

Kérdésem a következő lenne:

 Normális ez így, hogy a 35 fokra lekevert padlófűtés ennyire elviszi a visszatérőt és 60 fokos előremenő esetén ekkora különbséget hoz? vagy 60/35 el is tud modulálni a kazán megfelelően?

Elkerülve a kazán kapcsolgatást inkább csak azt a termosztátot használjuk amelyik a padlófűtés kört is kapcsolja? így nem melegszik fel túl hamar a visszatérő és akár 45 fokos előremenővel is tudunk hosszabb ideig fűteni gazdaságosabban kapcsolgatás nélkül.