Sony Black Creative Commons License 2022.12.07 0 0 45921

Amit belinkeltél az a régi!

 

Az új az a 1/2020 kormány rendelet: 

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a2000001.kor

 

4. A gázfogyasztó készülékek egyszerűsített eljárásban történő cseréje

7. § (1) Meglévő gázfogyasztó készülékek cseréje egyszerűsített eljárással az alábbi feltételek, valamint a (2) és (3) bekezdésben az adott esetkörre vonatkozó feltételek egyidejű fennállása esetén végezhető:

a) az új gázfogyasztó készülék vagy gázfogyasztó készülékek felszerelése nem jár a gázmérőhelyen felszerelt névleges méréshatárú fogyasztásmérő cseréjével,

b) a készülékcsere nem jár a fogyasztói vezeték cseréjével vagy átalakításával, kivéve annak a cserélendő gázfogyasztó készülék kizárására szolgáló elzáró szerelvény és az új gázfogyasztó készülék csatlakozási pontja közötti legfeljebb 1,5 m hosszú szakaszát,

c) az új gázfogyasztó készülék nem gyűjtőrendszerű, és nem több helyiségből igénybe vett égéstermék-elvezetőhöz csatlakozik, és

d) az égéstermék-elvezetőhöz csatlakozó új gázfogyasztó készülék hőterhelése nem nagyobb a meglévő gázfogyasztó készülék hőterhelésénél.

(2) Ha az új gázfogyasztó készülék besorolása megegyezik a meglévő gázfogyasztó készülék tanúsított típusa szerinti besorolásával, akkor a gázfogyasztó készülék elhelyezésének változatlanul meg kell felelnie a létesítéskori vagy a hatályos műszaki biztonsági feltételeknek.

(3) Ha az új gázfogyasztó készülék besorolása eltér a meglévő gázfogyasztó készülék tanúsított típusa szerinti besorolásától, akkor a gázfogyasztó készülék elhelyezésének meg kell felelnie a hatályos műszaki biztonsági feltételeknek.

(4) A felhasználó a meglévő gázfogyasztó készülék egyszerűsített eljárással történő cseréjét az illetékes földgázelosztó, telephelyi szolgáltató, telephelyi engedélyes, PB-gáz-fogyasztó készülékek esetében a vezetékes PB-gáz-szolgáltató, PB-gáz-forgalmazó minőségirányítási rendszerében előírtak alapján feljogosított és műszaki-biztonsági felülvizsgáló szakképesítéssel rendelkező gázszerelővel végezteti el.

(5) Az elvégzett egyszerűsített készülékcserét a feljogosított gázszerelő a csere elvégzését követő 2 munkanapon belül a szerelési nyilatkozat és a bejelentőlap átadásával bejelenti az illetékes földgázelosztónak, a telephelyi engedélyesnek, a telephelyi szolgáltatónak, vezetékes PB-gáz-szolgáltatónak, PB-gáz-forgalmazónak.

 

"Na ez itt nekem a fő kérdés. 

A meglévő kazán hőterhelése Qn =13.3 kW mind fűtés, mind HMV módban (Qnw)

A kiszemelt új kazán egy Vitodens 100W-B1HF, 11 kW, csak fűtő. Nem csinál melegvizet, csak fűt, DE.

A Viessmann esetében ez a két érték eltérő, fűtés üzemben Qn=10.3 kW, viszont HMV üzemben Qnw=17.8 kW"

 


A 3/2020 ITM rendelet szerint a Hőterhelés definíciója: Hőterhelés: az az energiaáram, amely a gázfogyasztó készülék folyamatos üzeme során a készülékbe áramlik (kW)

Véleményem szerint a HMV termelés nem folyamatos üzem hanem szakaszos, mert az csak akkor van amikor az ember megnyitja a melegvíz csapot.

 

Mindenesetre érdekes ez az eltérő hőterhelés, mert fűtő kazán esetében ez egy ugyanaz adat szokott lenni. Kombi kazánnál szokott ilyen eltérés lenni, mert átfolyósba nagyobb a teljesítmény.

 

Ha valóban ez az adat (én nem találtam hozzá gyári leírást) Akkor igen, gáztervet kell csináltatni. De ez csak egy formalitás. A tervezői készülékcsere minden másban ugyan az mint az egyszerűsített.

 

Előzmény: attila0325 (45920)