attila0325 Creative Commons License 2022.12.09 0 0 45964

https://www.youtube.com/watch?v=tchxXVa0y8c

 

 

Oroszul van, meg a bácsi picit erőszakos egyik-másik csavarral, de legalább így "tévén" keresztül megvizslatható, mi van benne, amíg nem látom élőben.

Ami nekem elsőre feltűnt, hogy az égőfej kialakítása eltér a régebbi vitodenstől. Ebben már lemez cuccos van, nem pedig az acélhálós égőfej.

Feltételezem, az alacsonyabb minimum teljesítmény miatt kellett.

 

Régi:

 

 

 

 

 

 

Új:

 

 

 

Az a marék csoki számomra kicsit olcsó benyomást kelt. Semmi jelölés, semmi csatlakozási pont elkülönítés, csak egy marék drót a sorkapocsba végigdugdosva :-D

 

Az tetszik, hogy a nagyfesz trafó nem a panelen van, hanem az égő mellett, így a gyújtóelektródához egészen rövidke vezeték kell csak.

Itt ismét külön van az ionizációs szonda, a régebbin ugyanolyan kombinált megoldást alkalmaztak, mint pl. az ariston.

 

Ha jól vizuálom, akkor a gázszelep az eddig EBM-Papst D01 / E01 helyett már a léptetőmotoros F01 kivitel.

https://www.ebmpapst.com/de/en/products/valves.html

 

 

Sok jelentősége nincs, de szerintem a kábelek elvezetése nem túl szép. A szivattyú a fix 3 fokozat helyett egy grundfos UPM3, 230VAC + PWM, tudtommal ez van a vaillant IQ-ban is.

 

A rézcsöves hőcserélő bekötés nekem sokkal szimpibb, mint a régi, gumicsöves megoldás, de ennyi erővel a tágulási tartály flexibilis tömlőjét is kicserélhették volna merev falú csőre.

Ennyiért beleférhetne, ez még az aristonnak is sikerült. Szerintem légteleníteni az aristont könnyebb. Ott a hőcserélő kilépő csonkja vízszintesen, legfelül helyezkedik el, és

ide még tettek egy kézi légtelenítőszelepet, ami a kondenzátumszifonba vezet. Könnyen légteleníthető, és a szifon feltöltése is meg van oldva egy mozdulattal.

 

Nyilván ezt sem lehetetlen, de nem a legfelső pont a kilépő csonk. A hátul elhelyezett mosógép lefolyócső sem túl esztétikus :-D

Később még turkálódok tovább.