ujvaribalazs Creative Commons License 2022.12.18 0 0 46073

Sziasztok!

 

Egy Ariston premium clas evo 24 kazánnal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Csak a radiátorok fűtésére van használva, a meleg víz villanybojlerről megy. Kb 10 éves a kazán ,nem volt karbantartva.

Egy hétvégi házban van, wifis termosztáttal irányítottam, mikor jöttünk hétvégén, előtte felvettem a fűtést, minden ment simán. Tavasszal kezdte azt csinálni, hogy ha hétközben le volt véve a hőfok akkor leesett a nyomás 108 hibakóddal, de ha feltöltöttem, ment rendben. Egy szerelő telefonos segítsége alapján 1 bar-ra pumpáltam a nyomást a kiegyenlítő tartályban, működött is néhány hétig. Nyáron nyilván nem fűtöttem. Ősszel aztán új jelenség kezdődött, ha felvettem a termosztátot, akkor felzúgott a kazán, a láng a kijelzőn felment csutkára, majd 1-2 perc alatt lement nullára és nem fűtött. Ezt ismételgette 5-10 percenként, végül is keringett a meleg víz. Szerelőket augusztus végétől hívogattam, persze senki nem ért rá, majd hívjam 2 hét múlva, stb. Aztán egy idő után a felfűtés során a nyomásmérőn hirtelen elindult a mutató felfelé, 3 bár fölött a kazán leállt 101,104,107, SP1 hibakódokat. Szerelőket továbbra sem tudtam keríteni, de általában telefonon azt mondták, hogy panelcsere, meg hogy igen sokba fog kerülni, stb, de kijönni nem akart senki (kb 60 km-re vagyunk a megyeszékhelytől). Végül egy kijött, akkor már 2 hete ki volt kapcsolva a kazán, bekapcsolás után addig a 20 percig, amíg itt volt, ment rendesen, ő babrált rajta, tisztogatta, égésteret kiseperte, elektródát megnézte, kondenzvízszűrőt kiöntötte, ennyi.

Elment, természetesen kezdődött minden elölről. Azóta, ha el kezdene fűteni, akkor 101, 104 kódokkal ERROR.

Most már kénytelen vagyok egyedül próbálkozni. A keringető szivattyú szűrőjét kipucoltam (tele volt kosszal), a szivattyút szétszedtem, az könnyen forog, a motor tekercseit kimértem, nincs szakadás. A biztonsági szelepet legutolsó kísérletezés során kinyomta, azt is szétszedtem, volt benne trutyi, de rendbe raktam. Kaptam egy bontott panelt, az jó, azzal is ugyanazt csinálja. Nekem továbbra is az a sejtésem, hogy valahol dugulás lehet benne. Hogyan menjek tovább? Mit tudok még tenni?

 

Köszönöm az ötleteket!