Latex Bond Creative Commons License 2022.12.20 0 4 13266

Szeretném ezúton (ezen a felületen) is imába foglalni Tarjányi András cipészmester nevét (XIX. Ámos u. 55. alatt található a műhelye) és bátorítani Titeket arra, hogy amennyiben lehetetlennek tűnő cipőjavítási ill. átalakítási igényetek van, akkor forduljatok hozzá bizalommal, mert Ő biztosan fog tudni találni rá valami kielégítő megoldást és nem utolsó sorban számára teljesen természetes, ha férfiként mész oda egy női lábbelivel kapcsolatos problémával.

 

Kicsit hosszú lesz a sztori, de hagy meséljem el a kálváriámat, ugyanis egyedül Andrástól kaptam megoldást, MINDEN MÁS cipész vagy magát annak valló "szaki" kivétel nélkül elutasított! Korábban is volt már hasonló jellegű problémám, igazából nem is értem, miért nem rögtön Őt kerestem fel, de naiv módon azt gondoltam, hogy egy csizmaszár szűkítése nem atomfizika és a cipészeknek tulajdonképpen rutinmunka kellene, hogy legyen, tekintve hogy sokuk szolgáltatás listájában benne is van. Nos, nem is tévedhettem volna nagyobbat...

 

Történt ugyanis, hogy a Zalando-n már régóta szemezgettem ezzel a nagyon csinos, a blokksarok szolidsága miatt akár utcai viseltre is teljesen tökéletes "Even&Odd" OTK (valamivel térd fölé érő) csizmával: https://www.zalando.hu/evenandodd-wide-fit-terd-feletti-csizmak-black-evc11a00d-q12.html

A felsőrész ugyan műbőr (akkor még nem tudtam, hogy ezzel mekkora gondot zúdítok a saját nyakamba), de mindig is nagyon tetszettek ezek a nyomott hüllőmintás anyagok, leggings-ben is van ilyenem és gondoltam tökéletes kiegészítője lesz majd ez a csizma. Meg is rendeltem azon nyomban és pont sikerült egy kisebb kedvezményperiódust is elcsípnem a Zalando-nál, úgyhogy nagyon boldog voltam, amikor végre a kezemben foghattam új szerzeményemet.

 

Ezt a térdcsizmát szabásából adódóan "Wide Fit"-ként árulják, ami kétértelmű jellemző és ez ebben az esetben is bebizonyosodott. Egyrészről ugye vonatkozhat a lábfej (toebox) szélességére kb. a rüsztnél, hogy valamivel szélesebb lábbal "megáldva" se maradhassanak a magunkfélék divatos női lábbelik nélkül, másrészről pedig csizmák esetén utalhat az extra szárbőségre is, ami meg a vastagabb combkörmérettel rendelkezőknek kedvezhet. Ennél a csizmánál sajnos (vagy nem sajnos, mert másnak lehet, hogy pont ezek az ideális paraméterek) a szárbőséget alaposan eltúlozták, így hiába volt lábfejben tökéletes és kényelmes, ha az én combomon kalózcsizmaszerűen bőnek hatott és le-föl csúszkált a szára, plusz a vádli íve sem volt olyan tökéletesen formázott, hogy hajszálpontosan az alsó lábszárra simuljon. (Volt egy jól látható pukli a vádli magasságában.)

Rám tehát ez egyértelműen bő volt, azonban képtelen voltam rávenni magam, hogy gondolkodás nélkül visszaküldjem és ne próbáljak meg harcolni érte. A visszáruzás - mint tudjuk - végtelenül egyszerű a Zalando-nál, tehát nem ez tartott vissza, hanem az, hogy ezt a csizmát tényleg NAGYON-NAGYON akartam. Nem voltam hajlandó beletörődni, hogy egy kissé bőre szabott és csúszkálós szár miatt csak úgy megváljak egy ilyen rendkívül szép csizmától.

Nosza el is kezdtem a neten szárbővítést vállaló cipészek után kutatni és ekkor jöttek a sorozatos "meglepetések".

 

Nem kevesebb, mint 12 cipészt kérdeztem végig illetve kerestem fel személyesen, mielőtt Andrást választottam volna (pedig Őt már nagyon-nagyon régről ismerem), de mielőtt hozzá eljutottam volna, az alábbi reakciókat kaptam, mikor felvázoltam a problémámat.

A csalódást okozó cipészműhelyek nevét inkább mellőzném, mert nem tisztem a hitelrontás, de az én szememben ezek nem IGAZI, klasszikus értelemben vett mesterek és egy pillanat alatt leírták magukat. Engem baromira nem érdekel, mióta foglalkoznak javítással vagy milyen múltja van a szakmában, aki nem képes minimum konstruktív módon (de legalábbis nem mereven elutasítóan) hozzáállni egy csizma(át-)szabási kérdéshez, az nem érdemli meg a mesteri címet.

 

A telefonos érdeklődésemre adott válaszok:

 

- Nem szívesen vállalunk már ilyesmit. Egy időben csináltuk, de most már inkább nem, mert nem gazdaságos. (Hangsúlyozom, hogy itt még a honalapra is ki van írva, csak akkor nem értem, mi a fenéért nem veszik le onnan vagy fogalmazzák át a szolgáltatásaik körét?)

- Hetente csak egyszer dolgozik a mester, látatlanban nem lehet megmondani, de műbőrrel nem igazán foglalkozunk.

- Hol kéne megcsinálni? (Kérdezem tőle: hogy-hogy HOL?) Ja, hát mert házhoz szoktam menni a javításokhoz, mert a régi műhely címem már nem él. (Mondom neki, hogy ez közel sem gyorsjavítás jellegű probléma, nem egy flekkcseréről van szó..) Ja, hát azt úgy nem...

- Nem foglalkozunk ilyenekkel, mert túl munkaigényes és talán nem is lenne megoldható..

- Februárra lenne leghamarabb időpont, de ezt látni kéne... Nem hiszem, hogy vállalható.

 

A személyes érdeklődésre adott válaszok sem voltak különbek:

 

- Hát...nem is tudom... nem lenne olyan újravarrva, mintha új lenne. Nem ajánlom. (Kérdezem tőle, hogy de akkor mégis mit kell érteni szárszűkítés alatt?) Esetleg tudunk rá fűzőt (!!!) varrni és azzal szorosabbra húzható. (WTF???)

- Nem vállalok ilyesmit, mert nincs hozzá alkalmas varrógépem.

- Nem foglalkozunk műbőrrel, pláne nem ilyen fényessel, mert nem viszi a varrógép.

- Nagyon bonyolult lenne, nem lehet szépen kibontani a gyári varrást.

- Áh, nem! (Itt kb. fél percre nézett csak fel, aztán nem is foglalkozott velem tovább.)

És a legeslegjobb: elvittem egy helyre, ahol igaz, hogy épp zárófélben voltak és már eleve ezzel kihúztam a gyufát, de mondtam, hogy csak arra lennék most kíváncsi, hogy el tudják-e egyáltalán vállalni és legyen kedves vetni rá egy pillantást. Az ajtó becsukódott az orrom előtt, majd 10 másodperc után már nyújtották is vissza a csizmát, hogy nem vállalják. Amikor megkérdeztem, hogy mégis miért, a válasz az volt, hogy "nem mondta a mester". Vagyis azért, mert CSAK!

 

Na ezt a végtelen töketlenkedést elégeltem meg és villant be hirtelen az agyamba, hogy András már egyszer évtizedekkel ezelőtt lerövidítette és beszűkítette az egyik combcsizmám szárát, hogy jobban passzoljon, habár tény, hogy annak inkább csak a combrészét kellett kicsit módosítani, nem pedig az egész szárat teljes hosszában lábra igazítani. El is vittem hozzá és némi gondolkodás után Ő végre azt mondta, ami hallani szerettem volna: MINDEN MEGOLDHATÓ!

Ott helyben felpróbáltam, Ő bejelölte, hol mennyit kell bevenni rajta és megígérte, hogy még az ünnepek előtt elkészül vele.

 

Rövidre fogva: pár nap alatt tényleg megcsinálta és az eredmény egyszerűen lenyűgöző lett (majd ha lesz időm, teszek fel róla fotót is), ennél szebb karácsonyi ajándékot nem is kaphattam volna! Mindenütt passzol, nem csúszkál és ami a legfontosabb: a varrás pontosan olyan, akár a gyári! Sehol egy felesleges redő vagy kipúposodás, passzol, mintha csak eleve rám tervezték volna.

 

Hát ennyi... Ilyen egy IGAZI cipészmester, akinek a munkáját sosem fogom tudni eléggé meghálálni.