merigazoi Creative Commons License 2023.02.27 0 0 12

Attila megtudta, hogy a római papok járnak kifosztani a hunhalmokat, a régi temetkezési helyeket, és az ott nyugvó királyok kincseit elrabolják (Hatalmas kincsekkel temetkeztek a királyok). Attila, amikor mindezt megtudja, elmegy Bizánc elé, üzenetet küld, hogy megyünk az ajándékért. A Bizánciak viszont nem akarnak fizetni.

Hatalmas várfalakkal van körülvéve Bizánc, 8 – 10 – 15 méter szélesek a várfalak, háromszoros megerősített falakkal volt körülvéve. Bevehetetlen volt. Mivel a püspökök folyamatosan kifosztják a hunhalmokat, Attila kétszeres mennyiségű ajándékot követel Bizánctól.

- Kétszer annyi ajándékot kérek, mert kiraboltátok őseink, királyaink sírjait! – üzeni Attila.
- Nem adunk! – érkezik a bizánciak válasza.

Attila elindult Bizánc felé. Ahogy Attila közeledett, hatalmas porfelhőt látnak a bizánciak várfalaikról. Nem sokan mentek, általában 7-8 ezer ember ment 5-5 lóval, ez összesen 35 ezer lovat jelent, ez egy kisebb csapat volt. Bizánc falait ekkor földrengés rázta meg, minden bástyája, minden várfala leomlott, a földdel lett egyenlő. Attila bevonult, és az ajándékot hazavitte.

Hogy írja le ezt a történelem? Íme:
Bizánc falai a földrengés következtében ledőltek. A derék bizánci kőművesek 6 hét alatt újjáépítették. Amint jöttek a hunok, betegség ütött fel a csapataik között, és visszavonultak.