_Haszi_ Creative Commons License 2023.03.14 0 0 11263

MI a B terv?

Merthogy egyelőre az A terv látszólag megvan, de arra is készülni kellene valamilyen ötleteléssel, ha a felvázolt kooperáció nem valósul meg. Mert előbbire vagy van/lesz valós igény, és törekvés, vagy nincs jövője a szinkronnak. Sajnos. Ez pedig rövid távon ki kellene derüljön, mivel a folyamat nem áll meg, viszont ez a probléma már több évtizedes, minimum kettő, ha mondjuk a rendszerváltás utáni új állapot kialakulásának és konzerválódásának egy évtizedét kiveszem a kalapból.

A rossz hír, hogy az egyik előmozdító motor az lehetne, ha a nevesebb/jártasabb/foglalkoztatottabb szinkronizálók beleállnának ebbe a dologba, vagyis egyszerűen nem volnának - egyelőre még lefektetett szakmai minimumok nélkül -, hajlandóak "megalázóan alacsony" honoráriumért dolgozni. Ez persze kicsit sarkos, hiszen a kis pénz is pénz, viszont ha csak ebből van valakinek megélhetése az egyfelől szakmai felelőtlenségnek mondható, továbbá a tétlenség csak tovább görgeti ezt a jelenlegi állapotot - nem irányt, mert nem a folyamat elején vagyunk. 

Tehát hogyan tovább, mert ahogy kiderül RZ szavaiból is, itt nincs hova hátrálni, különben süllyesztőbe kerül sajnos a magyar szinkron. 

Pedig megérzésem szerint igény volna rá (vagy így van, vagy nincs, ezt egyértelműen megítélni nem tudom) akár a mozi-, akár TV-nézők részéről, de ebben a történetben fogyasztói szerepünk ellenére nincs elsődleges ráhatásunk ennek megváltoztatására.

Előzmény: bendeguz90 (11262)