Igazság80 Creative Commons License 2023.03.20 0 0 2073

Jó de még egyszer mondom hogy az ember ki tudja mondani a hangjait és ennek segítségével megalkotja a szavait a beszédre.   INNEN induljunk !   De ne keverjünk a sztoriba majomembereket, mert sose bizonyította senki őket, és az egész egy olyan fazon eszmefuttatására épül akit azóta már számos szakterület cáfol folyamatosan az idők során.  Ő még sokat nem tudott a mikrobiológiáról és a DNS-ről, vagy hogy egyetlen sejt felépítése már mennyire összetett.

 

És most a majmoknak meg eszük ágába sincs azóta emberré lenni vagy mi a fene van itt, hol a köztes dimenziók?.))   Valószínűleg meggondolták magukat ezek szerint.))    Na jó, de most már inkább vissza a nyelvhez.  Csak hagyjuk már ki akkor a majomembereket az etimológiai képletekből, nem gondolom hogy a Jeti a nyelvi pallérozódás tökéletesítésével töltötte volna az amúgy is kihívásokkal teli perceit.))

 

Tehát kimondjuk a hangokat.  És bizonyára jó rég óta mert a legalapvetőbb kifejező szavaink a nehezebben ejthető hangjainkon is megtalálhatóak.  A testrészek közt van orr is, pedig az R hang szokott gyakran a gyerekeknek is gondot okozni.  De térd, kar is van, gerinc.  A Z hangra ott a kéz vagy épp az ÍZ az étkezéses szavainknál, van méz, őz, ázás, zár, tehát akárhogy nézem a nehezebbnek tűnő hangjainkon is a legalapvetőbb szavak közük bőven találunk. 

 

"ez egy több millió éves fejlődési (és egyben evolúciós) folyamat." 

 

A Jetit hagyjuk, van hangunk és kimondjuk őket.  Onnantól mi a frásznak kéne évmilliók?... Ez egy dogma, senki se tudja alátámasztani. Csak egy nézet hogy biztos így lehet.   Pedig egy kisgyerek 1-2 évébe telik és elfogadhatóan szövegel már, csak kell neki egy minta amit követ.  Pedig úgy indul hogy szavak nélkül.

 

De még gyerek se kell hozzá feltétlen, mert bizonyos madarak (néha a delfin is) parádés hangutánzók, és azt fogja ismételni amit hall, egyáltalán nem érdekli a lépcsőzetes felépítés, ahogy a kisgyerek se törvényszerűen egyesével halad a hangokban, az első 10 szavában simán ott lehet a 8 hangos szó is, saját környezetemből is tudom, meg plusz másoktól is hallottam/olvastam már erről érdekességeket.  Igazából sokan robbanásszerűen kezdik el, hirtelen szózuhatag jön az első 1-2 kimondott után és hosszabb szavak is előkerülnek.  De a számunkra érthető beszéde előtt a kisgyerek sokszor már halandzsázik, és nem 1-2 hangos történetek ezek, jóval hosszabbak.  Itt már képes sok hangot egymás után ejteni, legfeljebb még nem mond ki értelmes szavakat, de hangokat ragaszt egymáshoz.

 

Persze nyelvet összerakni kicsit hosszabb lehet, de az évmilliók az kicsit túlzóan soknak tűnik nekem. 

 

"Aki nem ismeri a számokat, nem fog tudni összeadni" 

 

Dehogynem, csak pénz kell hozzá, az mindenkiből matekzsenit varázsol.))   Jó, de ha 10 számjegyet ismerünk, akkor bármelyik számjegyet utána már le tudjuk írni.  Nem feltétlen fokozatosan, hanem akár egy nagy ugrással onnantól leírható a 4878 is rögtön, mert már ismerjük a számokat. 

 

A nyelvben is így gondolom, hogy ha már a hangokat kiejtjük zömmel, onnantól szóképzésre is képesek vagyunk és nem törvényszerűen kell ennek 1- 2 betűsnek lennie, mert KAKUKK és KUKURIKÚ  mutatják, elég egy hangjelenség leutánzása és szó születik.  Ezek hosszabbak, de sok 3 hangos gyökünk van, ahol szintén hangjelenségek vannak illusztrálva, tehát nem 1-ről a 2-re majd 3-ra haladtak az emberek, mert azt olvasták valahol hogy a dolgok egymásra épülnek, hanem kapásból egy 3 hangossal megnevezhették a dologra jellemző hangjelenséget.

 

Ha mondjuk KOP-ogást hallunk.  Mondhatnánk kob, vagy kok formában is mert így is épp visszaadja a dolog a lényeget, de ehhez akkor is kell 3 hang hogy jól ábrázoljuk.  Angol épp a "knock" verziót használja, épp ez sem rossz de a mienk jobban tetszik.  De még kopogásszerű náluk a :  patter, pit-a-pat, chap, ping is, felismerhetően hangot idéző kifejezések.   Igaz nálunk a csapós, csepegős hang nem igazán azonosítható a kopogóssal, szerintem egészen más hangzásúak. 

 

És a különbség ott van hogy nálunk ezekből gyökök lesznek nem ritkán komoly méretű szóbokorral.  A KOP tud már fejlődni KOPPAN-ra, aztán máris ott vagyunk hogy van KOPONYA szavunk.  Hang----ige----igével társítható főnév.   De van ami csak 1 hangból indul.   SSSS-SSSS-SSSSS  halljuk a szobából.  Eleredt az eső.  De előbb az ES(és) ige születik meg, majd képezzük.  De az ES-ből már tudunk csinálni egy napszakot, ESTE lesz mikor a nap már "leesett"   Ne legyen kétségünk az ÁS szónál is a SSS--SSS--SSS fog elhangzani.  Mit jelent a szóban az S?...  Épp azt amit hallunk belőle.

 

A rezgő hang zörrenő hang.  REZ-ZÖR   RÁZ-ZÁR ----- ezekhez is szükséges a 3 hang minimális megléte, innen folyt. köv. legközelebb...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: kitadimanta (2071)