Igazság80 Creative Commons License 2023.03.21 0 0 2078

Az órás hasonlat nem lett megértve, így bővebben:

 

Azt akartam vele ábrázolni hogy az óra sem fokozatosan lépésről lépésre fog működni.  Csak akkor mikor kész van és még elemet teszünk bele, akkor fog egy csapásra működőképessé válni, de addig nem.  EGYSZERRE kell hozzá a szükséges alkotórészek és csak és kizárólag ezek együttes EGY időben lévő jelenléte fog működő órát eredményezni.  Nincsen fokozatosan egyre jobban működő óra, vagy nem üzemel, vagy működik és kész.   A téglafal felépíthető fokozatosan, és ha a falból egy elemet elveszel, attól még falként funkcionál.  De az óra sehogy ha kiveszed belőle csak akár az elemet.  Bár napi kétszer így is a pontos idő lesz rajta.))...

 

Aki hangokat tud kiadni össze is tudja rakni őket, nem kell egyesével haladni, a kisgyerek sem mondja fel az ABC-t mielőtt már elsők közt ki mond ki 3 szótagú szavakat.  Egyszerűen nem tartja be a szigorúan vett lépésről lépésre elvét.  A baba halandzsa is már szép hosszú lehet, nem tudhatod biztosan hogy ő maga mit értelmez alatta.  Gyerekként azzal szórakoztunk hogy fordítva beszéltünk és így mondtuk ki a szavakat, egész folyékonyan ment már.  A környezetünknek halandzsa volt, de mi jól értettük mit mondunk.  De a kakas sem nagyon törődik a fokról fokra építkezéssel mert én még nem hallottam fokozatosan lépcsőzetesen kukorékoló kakast, egyszer csak elkezdi hogy KUKURIKÚ "oszt" jó napot, megy neki és kész.  A papagáj sem vacakol ilyenekkel, ha a porszívót hallja sokszor akkor egyrészt képes leutánozni a hangját, de magát a porszívó szót is. Tud hangot utánozni és megteszi, nem érdekli hogy 7 hangból áll, megteszi mert képes rá.

 

"Ha ez igaz lenne , minden nyelv azonos szavakból épülne"

 

Nem, egyáltalán nem. Az ősnyelvnek megvan a maga szisztémája, a magyarnak is ami vagy maga az ősnyelv, vagy annak a leghűebb megőrzője.  Az utódnyelvek össze vissza kevertek sok mindent, innen onnan átvettek ezt azt sokszor rossz hallomás alapján, így nem lesznek meg azok a logikus gyökre épülő rendszerek, sőt gyakran szándékosan torzították el a szavukat hogy ne hasonlítson az átvételre, a szlovák "nyelv"-ben nagyon sok ilyen végletekig kifacsart de még nehezen bár, de mégis felismerhető magyar szó van elszlávosított köntösben és hanghiányosan. De a románban is lesz dögivel egy latinos mázzal bevonva.

 

"Mert a pattogó hangot a "p" betű hordozza"

 

És akkor ez a pattogó hang hogyan értelmezhető a következő szavakban?.. :    pap, papa, pép, púp, ép, áp-ol, paplan, párna, stb...  A pattogáshoz kell a "PATT" de legalább egy PAT, POT, PUT féle hogy hűen illusztráljuk a jelenséget.    Kevesebből nem megy.

 

De az állathangok, a természetben előforduló hangok, az emberek ösztöni hangjai, (nevetés, kiabálás, indulatszavak, öröm hangjai),  az előforduló különböző zörejek többnyire mindig több hangból áll a valóságban is, így 1 hanggal nem lehet ezt rendesen kifejezni.  A K hang nem elegendő, mert a kopogás és a kotyogás markánsan eltérő hanghatások, a K része közös mert ez a hang áll közel mindkét jelenség EGY RÉSZÉHEZ, de csak egy részéhez hiszen ezek a hangok sem csak 1 pillanat, a kotyogás eleve egy hosszabb hang, még a tyúk is mutatja ezt hiszen a KOT-KOT-KOT az valódi 3 hangból áll, és a kotyogás is csak 3 hanggal kifejezhető, TY nélkül nem is működne a hasonlat mondjuk a kávéfőző esetén sem.

 

De a csobbanás sem egy hang a valóságban sem.  Van amikor valaki a vízbe ugrik, onnantól indul a hanghatás ahogyan eléri fizikailag a vizet. És ott ér véget amikor a levegőbe repülő víz teljesen visszaesett mondjuk a tóba.  Ez egy folyamat hangja, ami az elejétől a végéig különbözően hallható, ezt értsük már meg, ez nem csak egy hangunk hangja, több ez annál.  

 

A béka BREK-eg .  Mert ehhez hasonlót szövegel.  Kell hozzá a 4 hang, mert csak együtt élethű, 1 hang még nem brekeg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: kitadimanta (2077)