Igazság80 Creative Commons License 2023.03.23 0 0 2086

"Csak ez egy mesterségesen előállított szerkezet (óra), amit lépésről lépésre találtak ki"

 

De én nem az időmérés fejlődéséről beszéltem, hanem konkrétan egy mechanikus óraszerkezet hirtelen működő állapotáról, ha minden összeáll csak akkor működik és egyből jól, nem fokozatokban.

 

De akkor jövök egy élő példával, egy Ausztráliában élő madárral, az élőlény egymagában megcáfol mindenféle lépcsőről lépcsőre történő Darwini elmélkedést, konkrétan a madár magasról tesz erre. 

Gyakran működik ez a fokról fokra elv, de ennél a madárnál nem (sem), és szerintem a nyelvképzés kapcsán is csak nagyvonalúan és általánosan működik ez, de nem törvényszerűen és kizárólagosan. 

 

Homoki lábastyúk:   a hím kakas a költési folyamata során egy kábé 5 méter átmérőjű és fél méter mély gödröt ás.

Ezt betemeti ágakkal, gallyakkal és levelekkel.  Aztán pihen egyet és kivár egy esőt és megvárja hogy a gödörbe tett cuccok jól átázzanak.   Ha ez megvan akkor visszatemeti rá a földet.  A fák és levelek a gödörben erjedésnek indulnak.  A madár a szájában/csőrében lévő termosztáttal gyakorlatilag folyamatosan ellenőrzi a költődomb hőmérsékletét.  

 

Ha a domb hőmérséklete eléri a 34 Celsius fokot, akkor a környéken kolbászoló már megtermékenyített tyúk, azaz a nőstény lerakja a tojásait.  Aztán elpucol a francba, a nőstény tudja hogy a hímre bízhatja őket és ezt meg is teszi.  Aztán a hím a következő 9 hónapban(!)  a költődomb hőmérsékletét szabályozza, a tojások csak 33 és 35 fok közt életképesek, így a költődombot hol épp betemeti, hol épp újra kiássa, miközben a csőrében lévő érzékelővel folyamatosan mér. 

 

Sőt bebizonyosodott róla hogy előre tudja már az időjárás változásokat is, mert gyakran még annak megváltozása előtt elvégzi a domb körüli történeteket, persze mindig helyesen.

 

A dolog további érdekessége hogy mikor a fiókák kikelnek, kiássák magukat és konkrétan teljesen önállóak és egyszerűen csak elrepülnek.  Azaz a szüleikkel sem találkoznak, módjukban sem áll tőlük bármit eltanulni vagy lemásolni.   Tud mindent, vadászni, repülni, kommunikálni és ő is ugyanezt a fent leírt 2 egyed összehangolt és igen komplex költési módszerét fogja később alkalmazni, egyszerűen tudja hogy kell és kész, igen így születik már meg.

 

Hogyan alakult ki a madár?...  Mégis melyikből?...  Lépcsőzetesen???...  ugyan már.   Mégis ki mondta el neki hogy ezt így kell?...   Csupa csupa kérdés amit a hagyományos tudomány nem tud megmagyarázni.

Erre szokták mondani hogy háááát ez ösztön.  Na ja, csak attól még hogy valamit elnevezünk még nem magyaráztuk meg.

 

A nyelv területén is csak nagy vonalakban igaz hogy betartjuk a fokozatosságot. Sok esetről tudok amikor ez másképpen esik meg...

 

 

Előzmény: kitadimanta (2081)