Törölt nick Creative Commons License 2023.04.06 -1 0 54337

Nézd, erre elég nehéz válaszolni, hiszen mindenki máshogy tüzel, mindenkinek megvan a maga heppje, és ugye nem mindegy, hogy kályha, kandalló, cserépkályha stb.

 

Az akác egy szempontból gyengébb mint a többi tüzifa: bár bőven van parazsa, de sokkal kevesebb ideig tartja a parazsat mint egy bükk pl. Ez nekem nem gond, és neked sem lesz az. Nálad az a lényeg, hogy intenzíven, megfelelő mennyiségű levegővel elégesd a cserépkályhádban az az x adag fát. Utána x ideig ontja a meleget, nem kell többet rárakni. De gondolom ezt már úgyis tudod. Az akácnál ezzel nem lesz gond, ha vizesebb, akkor is elég parázsig.

 

Én amúgy begyújtásnál csak apróra hasogatott gyújtóst használok, de abból sokat. Alulra, felülre, mindkét oldalra, kőzépen egy fészek, újságpapírral. Intenzíven ég, hamar melegszik a kémény, kialakulnak az ideális körülmények. Azért nem rakok be begyújtásnál nagyobb fákat, mert átmeneti időben elég a begyújtás is (extra jól szigetelt a ház). Ha folytatni kell a tüzelést, akkor ez a sok gyújtós ad annyi parazsat, hogy mehetnek rá a vékonyabb darabok, ilyenkor már majdnem lehet zárni fullra a primert és elég a szekunder is. Az esetleges további rárakásnál már jöhetnek a vaskosabb darabok.

 

De mondom, cserépkályhánál ez teljesen más.

Előzmény: irreverzibilis (54336)