Igazság80 Creative Commons License 2023.04.16 0 0 2129

Ez olyan hogy az A hang kezdetű szavakat épp ezért célszerű mindkét verzió szerint vizsgálni, mert nem mindig ott a gyök ahol látszódni véljük elsőre.  Van hogy a mutatószó szerep érződik, míg máskor meg épp a következő hanggal meg 2 hangos gyökkel indít.  Ez olyan lehet hogy mikor épp hogy.

 

Az AB+RAK szerintem is így helyes bontásban.  Az AB úgy vélem a kerek forma egyik megnevezése lehet, ezt a lovak számára létesített takarmányt anno egy kerek faedényben tárolták, ebbe RAKták bele. Ez egy gabona RAK-at. 

 

Az AB más szavakban:  abroncs, abrosz,  ab-lak,  ábra,  , szóvégeken:  hab, szab, zab, dar-ab, stb. 

 

A hab kerek, szab kerekítés anyagból, zabszem nem kérdés, abroncs sem tán, és a lakhely nyílása is annak idején kerek forma lehetett mint az asztalterítő is.  

 

Persze az abrosz már ki tudja hány gyököt hordoz.  Ott ez az AB az elején, de mi van ha mutatószóval ábrázolja a BORító BOR gyökét.  Mert ez az asztal borítója, BR-ként ott szerepel a burkolat, borító gyöke kétségtelenül a szóban.   Persze az is lehet hogy mindkettő benne van mint AB+BOR formában és mint oly sok esetben, összeolvad a közös "B" hang.  Így is lehet éppen.  Ugye ez a borítás/burkolat gyök a kerekség mellett az abroncs jellemzője is.   A szó vég meg akár rész értelmű is lehet és akkor multigyökösített szó is lehet mint kikerekített borító rész egy anyagból mondjuk, AB+B(o)R+ Rosz mint rész mert a magyar ilyen hangrendet nem enged hogy "abrész" így születik egy legalább akkor 2 hang összeolvadást is egyszerre tartalmazó multi gyökökkel ellátott szó még úgy is hogy csak 5 betűs az egész.  És simán lehet hogy így van, a szó végi dolog nem tudom mennyire 100, de addig szinte bizonyosan stimmel.

 

Aztán a DARAB meg a DAR+AB .  Van dirr-dar-derr-dörr-durr hanggyök, ebböl a DAR verzió mély hangrendű.

A hang kiváltását okozó történet eredménye a DARA már egy főnév lesz, ez őrlemény és itt már a hangból kép lesz.  A darr-darr- darr hangú cselekményünk az őrleménynél valamelyest nagyobb kikerekített formákat már DAR+AB névvel illeti meg. 

 

Viszont az ABÁROL szó eleje megint mutatószó gyanús hiszen aki abárol az PÁROL !   Persze ez habokkal is jár ha főz valaki és akkor már megint van a kerekségnek is értelme...

Előzmény: kitadimanta (2128)