Igazság80 Creative Commons License 2023.04.20 0 0 2143

Ha egy hang egyetlen jelentés volna csak, akkor minden szavunk mozaikszó volna ami nyilván nem lehetséges.  Másrészt 20-30 fogalomból nem épül fel egy mindent pontosan leíró nyelv.  HÉV szó 3 betűje tényleg egy szó=egy jelentés, de már a HÖK esetén is más jelentése a H hangnak, más szó ugye.

 

Szerintem emberi ösztönreakciók hangjainak megnevezésével és a természet hangjainak lekopírozásával igen jól létre lehet hozni egy nyelvi alapot könnyen és praktikusan.  1.: hangok megnevezése, legyen a CS-RR szerű jelenség ami alkalmazható mondjuk vízzel kapcsolatos hangokra, megszületik a CSOR és a CSUR, mert most épp mély hangú történetet választottunk. 

 

2.:  Ha a hangok ismétlődőek, mert olyan helyen vagyunk hogy folyamatos, akkor többesszámban csor-ok és csur-ok lesznek, igét képezve "G" hangosítjuk a végét.  Van egy igénk máris.

 

3.:  főnév a csor-csur hangokból:  csorda, vagy CSurgó mint földrajzi név.  De a CS-R hanggyökre cser-mely is építhető és cserje is építhető, ezek már cserrenő hangokból indulnak.  Nincs a cserép szóban semmiféle CSE gyök, vegyük már észre !   A csörgő, csergő dolgok magas hangon CSER-CSÖR ez a gyök itt és nem a CSE.  Főleg nem ősgyök funkciója nincs, a csorgó, csurgó-ban sincs se CSO és se CSU gyök. 

 

Ugye nem gondolod hogy ez a két szó ami szinte egyet jelent, az egyik CSO míg meg a másik CSU ősgyökön volna?....   Majdnem egy szó ez a kettő, kis hangszint különbség lehet mindössze köztük, ezekben a nyilvánvalóan hangutánzó szavakban. Mély hangú jelenségek, jól ábrázolja a magánhangzó rásegítés.  A CS-R a gyök itt !    Tehát bocs, de azt kell mondjam hogy a felsorolt szavak nagyja helytelenül van bontva.  A lobog szónál se keressünk bogokat, köze nincs hozzá, mert LOB-og a szó helyesen.  A LOBB- a lobbanás hangja, hangutánzat. így lett egészben megnevezve !

 

A csorog nem CSO-ROG  hanem CSOR-OG formában helyes.   A kotyog, rotyog, totyog, stb. szavakra ugyanez vonatkozik.   Vannak 1 hangos gyökeink is, de sok hanggyök 3 hangból áll.  És ez nem ízlés kérdése, vagy tetszik nem tetszik kérdése.  CSEP-EG sem létezik sehogy míg nem jutunk el a CSEP  formáig.  De CSÖP-ként is mondhatjuk, mindegy majdnem.  Ahogyan a csorgat-csurgatnál is az. 

 

Én hallgattam tüzet, és a P-RR szerintem jól illusztrálja a folyamatos halk RoPogását.  Amúgy R-P ugyanazon hangok mint a P-R  csak a sorrend más.   A csobbanás CSOBB-an-ás formában bontandó.  Nincs mit bontani a CS-(o)BB dolgon, mert ilyesféle mély hang hallható valójában is és ez nem egy pillanatnyi hang mindössze, más a fröcskölő hang meg megint más a vízbe hirtelen belemerülő test hangja, ezek együtt adják ki ezt a hangjelenséget...

 

 

Előzmény: kitadimanta (2142)