Igazság80 Creative Commons License 2023.04.21 0 0 2144

Idézek és válasz:

 

"És mi van a cse-ber, cse-kély, cse-lő, cse-mete, cse-peredik, cse-peg, cse-veg, stb. szavak gyökeiben található  "cse" ősgyökkel?   Itt nincs cs_r  hangváz, de van rokon jelentés."

 

 

Itt nincs CS_R hangváz, mert ezen fenti jelenségekben már a pörgős R  hang nem szükséges. De minden jelenségnek van közös pontja, ez a bizonyos "CS" szerű vagy ezt idéző hang, ennyi a közös bennük. De azért a csöpög és a csörög szó mégis más, mert más hangot ír le amelyeknek van éppen közösíthető része.  De nincsen szó itt semmiféle "CSE" ősgyökről.

 

A fenti idézetben szereplő szavak nem a CSE résznél bontandók, az első gyök a 3. hangnál van.  Azaz a cse-ber az CSEB-ER helyesen.  A szó a csobb-anáshoz köthető, csak ez nem mély hangon megy. Ugye a cseber egy vízhordó edény, köze van a vízes hangokhoz.  Nincsen CSE mert CSÖBÖR is van, csak itt magas hangok vannak míg a CSOB (ez a gyök) dolog meg mély hangú vizes hang.

 

Csem-ete:  hanggyökre épül mint csemcseg, csömcsög, csámcsog, csem-ege.  Láthatjuk hogy a magánhangzó itt hangszinteket szabályoz és tesz különbséget magas és mély hangú jelenségek közt.  A CS_M  a dolog lényege, plusz közéjük kell odaillő magánhangzó. De a csemete szóban a magánhangzó a CSEM-ben épp lehet még plusz az EM-elkedés gyökszava is. 

 

A CSEPEREDIK szóban is a CS(e)P a gyök, csöpöghet is ezért zárójelben a magánhangzó. De csipoghat, csupor is lehet, azaz a CS-P az igazi gyök, hangutánzó gyök.  De ez eleinte még semmi kicsit sem jelentett az fix.  Nyilván később a vízcsepp mérete okán nevezték meg a kicsi növendéket is csepp-nek.  Ez már egy későbbi fejlemény lehet.  Ez olyan mint a hangya és a hangyányi később.  Eredetileg a CS-P csap-csep hangutánzó/festő  történet.  Aztán a CSEP(P) ered-ni kezd akkor fog cseperedni. A kicsi megered, és ennyi. Hanggyökön a szó, de itt már másról szól a történet. 

 

Csekély, azaz CSEK-ély.  Ez a CSAK fogalmát hordozza.  A CSÖK(ken) is idetartozik, meg a csök-evény is.

Sőt a csök-önyös is csak-os.  CSAK azért is azt teszi.  CS-K gyökgyanú esete áll fenn.

 

Csev-eg:  CSEV hangutánzó gyök CZ-F szerint is, itt osztom nézetét.  Annyit pontosítanék hogy itt is a CS_V formában látszódik meg a dolog lényege.  Mert alapból a madarak csev-egtek.  Eleinte nem volt emberre ez kivetítve szerintem.  A csivitel, csivog, madárhangok, éles hangok. A csivava már kutya, de hát a hangja okán a neve.  Mély hangú verziók a CSAV-CSOV .   CSÓVA például. A CS-V köré fonódott a dolog, hogy melyikkel kezdődött azt találgatni lehet de észszerű talán hogy a madarak okán indult be a történet. 

 

De nem a CSE a lényeg csivitel-csevely szavakban hanem a csiv-csev, más ez azért mint a csirr-cserr, utóbbiban a pörgős R hang is fontos lesz, ami itt lényeges...

Előzmény: kitadimanta (2142)