Igazság80 Creative Commons License 2023.04.30 0 0 2152

A magyar nyelvben szerintem sokkal több hangutánzó vagy hangfestő szó található mint amennyit a hivatalos fősodratú nyelvészet annak tart. Az ösztöni szavaink is többek.  Pedig ők is szép számmal tartanak nyilván ilyeneket.  Hogy hogyan keletkeztek?...   Hát úgy gondolom hogy egy csapásra megnevezte ezeket az ember.  Így van értelme, hiszen egy valós jelenség leutánzásáról van szó.

 

Ja és főleg az ősmag(yar) ember, mert szerintem ahogy nézegettem, sehol máshol közel sem lehet ennyi ilyen jellegű szó/gyök.   Szerintem ez az igazi ősiség amit a magyar megőrzött a mai napig.  Máshol hébe-hóba találni ilyen szavakat és sokkal kisebb mértékben.  És azok is a legtöbbször nem gyökként funkcionálnak.  Nálunk meg némelyiknek igen kiterjedt szóbokra van, ami ezekre épül.

 

Olyan rögeszmét ne állítsunk fel hogy nem tudtuk kimondani a három hangot, de ki tudtuk mondani, erről árulkodik a nyelvünk is.  A kisgyerek sem úgy kezd beszélni hogy végigmondja az 1 hangos szavakat, majd végigveszi a 2 hangos szavakat, hogy aztán a 3 hangos szavak jöjjenek, mikor az első 10 szavából lehet 8 is több szótagos.  Vagy azok az esetek amikor jó darabig nem beszél és aztán egyszer csak kerek mondatokkal operál. Ilyen is van, fel kell hívni 1-2 logopédust aki kismillió gyereket látott már a beszédfejlődése korai szakaszában és meg fogja erősíteni ezt.

 

Tele vagyunk önálló 3 hangos elemekkel:   dirr-durr-dörr         csit-csat-cset      csir-cser-csör-csur    kip-kop-köp-kup(a)     nyal-nyel-nyál-nyúl   pir-per-pör-par     sar-sár-ser-sír-sur    katy-kety-koty-kuty

 

Rengeteg ilyen van, ezek 3 hangos egy húzásra megnevezett legősibb értelmében hangábrázolások.  Én ezen nem vitázom hogy ezek egyértelműen több hangos jelenségek és nem pusztán csak egy.  Aki ezt le akarja tagadni az tegye, én ebben biztos vagyok mert egyrészt így hallható nagyjából a valóságban is a csobbanás jelensége hogy CSOBB, ha meg folyamatos akkor lesz ez CSOB+OG.  

 

De ezek hangtanilag is bizonyíthatóak, van "voicebot"  oldal, frankó jó hangtár és a hang mellett képen is ábrázolva vannak a hangjelenségek, hangszintek, hullámhossz, hangerősség, hang mélysége csodálatosan megtekinthető.   Ezeken is látszik hogy a természeti hangok gyakran összetett jelenségek, egy folyamat nyitó, közép, és záróhangokkal.   És nem csak egy "CS" szerű hang a csobbanás hangja, hanem ennél több.

 

Vagy szerinted a csipogás, csobbanás, csörgés, csettintés, csepegés, csengetés mind ugyanaz a hang mindössze?...    Hát nagyon nem, de mindnek van "CS" szerű kezdőrésze.  De az csak a dolog eleje, mind van tovább is.

 

Szavak többféle módon képződnek, azt nem mondtam hogy minden F-RR  hangú szavaink a vizes hangjelenséghez köthető, de amiket felsoroltam azok igen.  Ezt tartom továbbra is. 

 

Az a FORGÁS amiről beszélsz nagyon is köthető a vízhez.  Tehát közvetve később mindenhez kötődik ami már a forgás képéből és fogalmából ered.  De előbb a forrás hangja lehetett megnevezve, ami ugyanúgy igaz lesz a sziklákból eredő forrásra , a hőforrásokra, és a forrásban lévő vízre is, hogy ez a F-RR szerű hang ami hallható tőlük.  Ebből a F-RR hangból lett forr, forró és forog is később, a hangból lett később kép, mivel ezek a vizek tényleg forognak, főzzünk tésztát és nézzük csak meg !   Az evőkanál olaj a víz tetején úgy fog forogni hogy csak győzzük nézni.   Ez olyan mint a PIR (per-par-pör)  tüzes gyök, ami meg a pörgés szónak az alapja.       Bár ez már volt téma, akkor egyet is értettél, fura ha most meg nem emlékszel rá.

 

A F-RR  vizes hanghoz nem minden tartozik oda ami elsőre annak látszik, például a fából képzett szavak is ilyenek hiszen az FA+R.... Farikcsál, farakás stb. nem ide sorolandó.   Például ez a FARAG szó is nálam a FA dologból származik.  Nem így írja mindenki, de ez nálam FA dolog.  FA rág-ása  az.  Nem a kézműves rágja a fát, de ahhoz hasonlatos amit művel.  Az első faragók, FA-rágók az erdő bizonyos lakói lehetnek.  Vannak néhányan akik farágják azt a kérget, a legősibb farag-ás talán ez.  Sőt lepke hernyóját is FARÁG-nak hívták, épp azért mert rágja a fát, FA-RAG-ja azt. 

 

"Az ember nem képes elsőre három hangos szavakat képezni"

 

Dehogynem, akár mint egy egészen kicsi gyerek is, hosszabb szóra is elsőre képes...

 

 

Előzmény: kitadimanta (2151)