Igazság80 Creative Commons License 2023.05.13 0 0 2182

A "B" hanggal kapcsolatban felállított 8 féle kategória semmilyen formában nem összemosható.  Mert nem egy fogalom köré csoportosulnak a szavak.  A BŐ-ség fogalmát nem is soroltam külön kategóriába, hiszen annak értelme valóban a nagysághoz köthető.  

 

De a nagyság egy méretbeli fogalom, nem mosható össze a kerekség fogalmával, ami meg egy külalaki tényező, a kettő közt nincs összefüggés, és ezen dolgok erőltetett összeháziasítását hibának is tartom.  Mert a bab és a borsó kifejezetten inkább kicsi dolgok, viszont kétség kívül kerekded formákról van szó.  Ne erőltessük hogy ezek nagyok, nem azok, hanem kicsik !    De amúgy a borsó is B_R  burkolat értelmű vázán szerepel, és az értelme is világos, hiszen egy burkolatban vannak a szemek amiket kifejtenek onnan. 

 

De a "B" hang (és mások) hangutánzásban betöltött szerepe is egy teljesen független dolog a fentiektől, önálló kategóriát képvisel.  Persze az a benyomásom már nem először, mintha a hangutánzás ősi jelenségét mindenképp tagadnád, mert talán nem illik bele az előre legyártott 1 hang = 1 fogalom elméletedbe. 

Tele van a nyelvünk hangutánzó/hangfestő szavakkal, ha elismered ha nem ez akkor is egy nyilvánvaló tény. Ezekbe utólagosan filozófiát nem érdemes belemagyarázni, hiszen a dolog alapvető értelme hogy a rendszerint többhangos természeti és emberi jelenségeket emberi hangokhoz hasonlítsa.  Épp ezért egy locs-pocs, pocsolya és hasonló szavakba utólag filozófiát belegyártani értelmetlenség, persze kis ügyességgel bárki bármit beleláthat a szóba mert éppen valamilyen fogalom ráillik. 

 

De ettől még egy CS_P  hangutánzó gyök működik, és ráadásul ez még fordított hangrendben is stimmel. Csap-csepp-csepeg- csöpög- csapó-csappan-csép-csépel-csápol-csepü és a társai mind egy tőről fakadnak.

De fordított mássalhangzókkal is működik, P_CS formában is.  Pöcs-pacskol- pacsuli-pocsolya  szavak is ezt a locspocs szerű hangjelenséget festik le.  És van amikor csak ennyi a dolog lényege.

 

De a "B" hanghoz köthető a belsőség fogalma is.  Ez is egy független értelmezés a fentiektől. Nem összemosható a nagysággal, külön fogalmak.  Kicsi dologban is benne lehet lenni.  Ami meg nem feltétlen kerek, szögletes dolog is lehet, vagy épp egy fogalom mint a gondolat-BAN. 

 

A fokozást jelző két "BB" a szavak végén nem bővülést jelent.  Mert a kis dolog kiseBB lesz.  Akkor itt mi bővül?...

Azt ne adjuk már elő hogy a kisebbedés az valójában bővülés.!))   Poénnak jó, de ami kisebb lesz az x cm méretről Y méretre csökken.  Abszolút értékben is csökkenni fog. Ami meg nem lehet bővülés nyilvánvalóan. 

 

Bár ez olyan, mikor a "K" hangról témáztunk akkor meg azt mondtad hogy az kemény is meg kicsi is, mert az összefügg.  Nem függ össze, az egyik szilárdsági mutató, míg a másik meg méretet jelöl meg. Nem összemoshatóak.  Egy hatalmas szikla kemény lesz, de kicsi nem.  A kicsinyítőképzés meg kicsinyít és semmi keménységet nem jelöl.  Mari nem lesz brutál kemény csaj a MariKA megnevezéstől még.))

 

A "B" hang  már létező értelmes szó elejére kerülése sem összemosható a fenti kategóriákkal.  Ez megint valami más dolog lesz.  Több fogalomról szól a történet.  Ha valóban eggyé lehetne gyúrni én nem volnék ellene, de úgy néz ki itt is több egymástól független dologhoz köthető hogy miért "B" az a bizonyos "B".

 

Amúgy szerintem olyan nincs hogy önállóan értelmes "BO" gyök.  Cz_F sem kezdett ezzel túl sokat, csak egy rövid cikk van róla hogy a kerekdedséghez köthető szerinte, és leírt egy tucat szót rá.   Ja csak jó 2000 szavunk kezdődik így, és jó része egyáltalán nem lesz a kerekdedséghez köthető.  És a szavak nagy része, az egész "BO" szókészlet egyharmada "BOR" gyökös szó lesz, és a B_R hangváz borít/burkolás értelmét többnyire hordozzák a szavak.

 

A BÖDÖN nem a kereksége miatt bödön, hanem mert BŐ, azaz nagy.  De a BORíték se nem kerek se nem olyan hű de bőséges, viszont a küldeményt B_R kolja, azaz burkolja.  B_R váz adja meg ezt az értelmet.  És nem kell ehhez BO, mert BUR a szókezdés.  És működik !    A BONT szó is a BENT fogalmához köthető, semmi kerekdedség nincs benne.  Alapvetően a BE fogalmából származik a BENT szó.  Bo-hoz nincs köze, de meg kell különböztetni a fogalmakat, nem nevezhetünk egy hangalakkal túl sok mindent, mert úgy nem működik az érthető kommunikáció.

 

A "BO" kezdetnek nem lehet fix jelentést adni (mivel nincsen neki ilyen), és egy bombát sem lehet BO-MBA formában bontani.  Mert hangutánzó, bomm, és BUMM, mint mondjuk a BUMeráng szóban is a szókezdő BUM az egy önálló entitás. És utána jön ez a RÁNG dolog, ami a mozgását jellemzi.  Ugye itt is a váz számít:  rángol-rangol- a KE az ring, ringat-rángat-renget-rongál  szavakban nincs külön  RI,  RÁ,  RE, RO külön értelmezés, ezek itt rokon szavak lesznek...

Előzmény: kitadimanta (2181)