,m,1710 Creative Commons License 2023.05.22 0 0 434382

Inside info a Orosz védelmi vonalakrol a forum foteltábornokaiknak.😎

 

Ukrajna háború: Műholdfelvételek mutatják be az orosz védelmet a nagyobb támadás előtt
Közzétett
8 órája


1. A Krím nyugati partja


A 2014-ben Oroszország által elfoglalt Krím korábban tengerparti üdülőhelyeiről volt ismert.

Napozóágyak és napernyők helyett a 15 mérföld (25 km) hosszan húzódó partvonal tele van orosz csapatok által telepített védelmi szerkezetekkel.

Az alábbi képen a nyugati part egyetlen nyílt homokos strandja látható, amely nem tartalmaz természetes védelmet, például sziklákat vagy dombokat.

Műholdkép fedvényekkel, amelyek árkok hálózatát, "sárkányfogak" védelmet és egy bunkert mutatnak
Először is "sárkányfogak" vannak a part mentén: piramis alakú betontömbök, amelyeket úgy terveztek, hogy elzárják a tankok és más katonai járművek útját.

Mögöttük lövészárkok sora nyújt fedezéket a bejövő támadások ellen. A lövészárkok mentén több bunker is megfigyelhető.

A part menti fahalmazok, ásógépek és sárkányfogak raktárai azt sugallják, hogy a kép márciusi készítésekor még építési munkálatok zajlottak.

Bakhmutot nem Oroszország szállta meg, mondja dacos Zelenszkij
Ukrajna nem támadja meg az orosz területet - Zelenszkij
Egyes katonai szakértők szerint a védelem valószínűleg elővigyázatosság, nem pedig annak a jele, hogy Oroszország egy tengeri támadás megvédésére számít, mivel Ukrajna haditengerészeti kapacitása csekély.

A hírszerzés elemzője, Layla Guest azt mondta: "Az erődítmények valószínűleg elriasztanak minden olyan merész ukrán hadművelettől, amely a Krímet a tengeren, nem pedig a szárazföldön keresztül támadná meg."

A tengerparti erődítmény csak egy példa a hatalmas árokhálózatra, amint azt az alábbi térkép fekete pontjai mutatják, Brady Africk nyílt forráskódú elemző munkája alapján.

A térképen Ukrajna oroszok által ellenőrzött területei láthatók, sűrű lövészárokhálózattal a frontvonalon át egészen Dél-Ukrajna mélyére.
A BBC Verify képes volt azonosítani más kulcsfontosságú erődítményeket azáltal, hogy a közösségi médiában található videók alapján meghatározta az egyes árkok helyeit.

A pontos hely felfedezése után műholdfelvételek segítségével nyomon lehetett követni egy teljes árokhálózatot.

2. Tokmak
Tokmak kisváros az ország délkeleti részének egyik kulcsfontosságú útvonalán fekszik, amelyet az ukrán erők felhasználhatnak arra, hogy elvágják a Krímet a többi orosz kézen lévő területtől.

A hírek szerint ukrán civileket költöztettek ki, hogy a várost katonai erőddé alakítsák. Ez biztosítaná a katonák számára az utánpótláshoz való hozzáférést és a visszavonuláshoz szükséges bázist.

Tokmak műholdképe két lövészároksort és a város körüli további védelmi gyűrűt kiemelő rátétekkel
A fenti műholdfelvételen látható, hogy Tokmaktól északra két vonalban árokhálózatot ástak ki – abból az irányból, ahonnan Ukrajnának támadnia kellene.

E lövészárkok mögött egy további erődgyűrű található a város körül, három védelmi réteggel, amelyek jól láthatóak ezen a közeli műholdképen.

Műholdfelvétel, amelyen egy páncéltörő árok látható, majd 250 méterrel arrébb "sárkányfogak" sora következik, 300 méterrel pedig egy árokhálózat. A lövészárkok mögött tüzérségi állások vannak kijelölve.
A műholdkép tetején egy páncéltörő árok látható. Ezek általában legalább 2,5 méter mélyek, és úgy tervezték, hogy csapdába ejtsék az átkelni próbáló ellenséges tankokat.

Az árok mögött több sor sárkányfog és egy másik árokhálózat.

A páncéltörő árok építését és a sárkányfogak elhelyezését bemutató illusztráció
Az ukrán erők azonban valószínűleg további csapdákkal néznek szembe.

Nagyon valószínű, hogy aknákat is rejtettek a Tokmak három védelmi vonala között, mondja Mark Cancian, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjától.

„Az aknamezők minden védelem szokásos részét képezik, és az oroszok széles körben használták őket a háború során.

"Itt nagyok lesznek és jobban elrejtve, lelassítják az ukrán támadásokat, hogy más harci elemek, például a tüzérség és a gyalogság lecsaphasson a támadó erőkre."

A BBC Verify azt is felfedezte, hogy három másik Tokmak közelében lévő várost is hasonlóan megerősítettek.