Igazság80 Creative Commons License 2023.05.24 0 0 2215

Folytatom a sorolt szavakkal, amelyek igen is körértelműek lesznek.  És különösebb erőlködés sem szükséges hozzájuk, hiszen eléggé egyértelműek.

 

KARÓ:  már átvettük, egyszerű a dolog, a kar megtoldása ez. Írásban is, és az életben is. Dió betakarításakor többek közt ilyen szerepe van. A kar által körértelmű.  Másképp egy karnyi farúdról van szó, aminek kör az alapja. 

 

KARCOL:  tájnyelvi és régebbi formája a KÖRCÖL, már ezen a ponton tagadhatatlanul körértelmű.  A karcol szó a karmol rokona, karmolni a KÖRöm tud leginkább.  Ezen felül egyben hangutánzó jellegű is a szó hangzása.

 

KŐRIS:  még ma is hívják néha ezt KŐRÖS fának is.   Azt már csak elhisszük bízom benne, hogy a kör az kört jelent.))   Egyébként a dolog az X fajtájú kőris kifejezetten kerek lombkoronája okán kapta meg nevét.

 

KEREVET:  ez még a CZ-F szerint is: "gyöke a kört jelentő ker".     Szerintem is az.  Ugyanis ezt a fekvőbútort egy fa keretre készítették el.  A KERT, KERÍT, KÖRET, KERET szavak nyilvánvalóan körértelműek.  Erre a KEREtre VETették meg az ágyukat a civilek.  Magyarán KERETRE VET a dolog jelentése, szépen tisztán látszik MAGYAR nyelven eme szónak a jelentése, ami gondolom praktikus okokból némiképp rövidült.  A KERET okán lesz körértelmű a szó. 

 

KARTON:  a könnyebb megértés végett bevonom a rendszerbe a KÁRTYA 1  és KÁRTYA 2  szavakat is. 

A szavak okkal hasonló hangalakúak.  A kártya első jelentése amivel snapszereznek, pókereznek mondjuk. Ezek is kartonlapok eredetileg.  A kártya szó valószínűleg még ennél is régebbi másik jelentése egy székelyeknél használt vízmérő/illetve kanna féleség volt amit "kártus" vagy "kártyus" néven is illettek. 

 

Na most a kartont, a magyar kártya lapjait, és a székely fa kannát  egy dolog fogja közösíteni, éspedig ez a KÉReg, a fa kérgéből készül el mind, ezáltal a kéreg által lesz minden szó körértelmű, a kéreg a fát öleli körbe, ezért körértelmű.  A székelyek kannáját meg fenyő és nyírfa kérgéből állították elő.  Hogy miért nem "kértye" a kártya azt még egyszer tán kiderítem, de bizonyosan van jó ok erre...

Előzmény: kitadimanta (2211)