kitadimanta Creative Commons License 2023.05.25 0 0 2217

"A mai ABC amit használunk, kifejezetten hangot jelöl meg.  A rovásírás is jórészt, hiszen a jelek száma erre utal"

A betűírás alig 3500 éves, előtte - úgy mondják, szótagjeleket írtak, szerintem gyököket - azelőtt pedig a képírás volt ismert.

A mi rovás jeleink is eredetileg képírásból fejlődtek ki.

Ezért nem érdemes és nem is logikus a mai írásjelek alakját "hangalakoknak" megfeleltetni.

 

"Ott van két láb felismerhetően, aztán meg simán lehet hogy nem a lábat jelenti, hanem mondjuk a járás fogalmát, vagy a gyaloglást, stb."

Az adott jelentését a szövegkörnyezet határozza meg, mint ahogy ma is a többjelentésű szavak esetében.

 

"Szerintem ez jelzi a szóban a gömbölydedséget, mert egyébként a BELsőség fogalmához köthető a szó."

Így van! Az "ö" hang ezt a jelentést hordozza.

 

"Ugyanígy az öb(ö)lös tárgyakban is a gömbölyűséget ez a magánhangzó hozza be a szóba."

Ez is igaz! Már a gömbölyű szóban is benne van az "ö" hang. Tehát, - mint helyesen írtad, - a magánhangzóknak is van önálló jelentésük. Ha pedig van, akkor nem lehet (nem érdemes) hangvázakról beszélni, mivel nem csak a mássalhangzókkal lehet hangvázat "kialakítani", hanem magánhangzóval is.Így a bö-, (-öb) ugyanúgy lehet hangváz miután számos szavunk erre a hangvázra épül: bő, bőr, bősz, bőg, bögy, bögre, bök, bölcs,  öböl, öblít, öblös...

 

"És ez egy 3 hangos gyök egy nem fix magánhangzóval."

De igen, pontosan ugyan ilyen "fix" magánhangzókkal. Nem mindegy, hogy köretet eszel a rántott húshoz, vagy keretet. És az sem, hogy kerekes-, vagy karosszékben ülsz.. (élsz).

Mindig az a fix hang, amit annak választasz.

Ha pl. a ke- ősgyök két hangját tartod fontosnak, annak ugyan úgy hatalmas szóbokra van változó harmadik hanggal: kebel, kece, kecses, kedves, kefe, kegyes, kehes, kekec, kel, kemence, kence, kenyér, kepeszt, kerék, keskeny, keszkenő, ketrec, ketyeg, kever, kezdet...

 

"De hogy mi szülte a körgyököt az jó kérdés.  Ha hangutánzó az őseredete, azt én sem gondolnám hogy a károgásnak bármi köze volna ehhez.  De van még pár hangutánzó szó, korty, korog, korpa, korhol, kerreg, kirrog, kurrog, kurjant. "

Ma is azt mondom, hogy maga a "k" hang (ke- kö- ki- stb.változatokban) önmagában is hangutánzó. A kicsi dolgok kopogó hangja.

 

"Az "O" hangunkat ma is több verzióban használjuk,"

Bizonyítékul arra, hogy egy hangot sokféleképp lehet kiejteni, de ma már általában csak egyféleképpen tesszük. Őseink egyazon hang különböző kiejtésével különböző rokon jelentést adtak a hangoknak. Idővel "megcsontosodott" az egyik kiejtési változat jelentése és mindig ugyan azt a dolgot értették alatta, mint pl az omlik, ömlik szavakban.

 

"Szerintem ez annyira logikus és evidens hogy ettől eltérni nem vagyok hajlandó. ))   Egyszer csak megérted már..."

Rendben van, megértem, hogy nem térsz el tőle, de nekem más a véleményem...

 

"Amúgy a K_R körgyök annyira kiterjedt (fontos volt a forma, a szavaink bizonyítják), hogy van mikor egymás melletti mássalhangzópárosként is a KÖR-t jelenti a KR dolog."

Más nyelvekben ez igen gyakori jelenség.

Belorusz: круг

orosz: круг

szerb: круг

bolgár: кръг

bosnyák: krug

cseh: kruh

szlovák: kruh

horvát: krug

szlovén: krog

luxemburgi: krees

német: kreis

izlandi: hring

örmény: shrjan

 

Előzmény: Igazság80 (2212)