kitadimanta Creative Commons License 2023.05.26 0 0 2226

"hogy a gömb/körforma dolgokban messze a leggyakoribb magánhangzó az Ó és az Ö hang annak ellenére hogy a magyar nyelvben meg simán sokkal gyakoribb magánhangzó az E és az A hangunk, de a gömbforma szavainkban tutira az O/Ö magánhangzó relatív gyakorisága lesz a legtöbb."

Nem lehet, hogy a jelentése miatt történt mindez? Ti. ha nincs jelentése ezeknek a hangoknak sem, akkor bármely másik hang is szerepelhetne ezek helyett...

 

"Eleve már önmagukban is értelmes szavak az Ó és az Ő formák, az egyik a "régi" szó szinonimája, míg a másik meg az egyes szám 3. személyű valakit jelöl meg.  És ezek egy hangként is értelmes szavak, de mégsem lesz semmi, de semmi közük a gömbölyűséghez sem átvitt értelemben,"

Miután a legtöbb szónál nem ismerjük az átvitt értelem indítékát, ami alapján egy másik dologra is ugyan azt a hangot használták, így dőreség tagadni az átvitt értelem használatának lehetőségét. Ui. szavaink túlnyomó többségénel az "o", "ö" hangok jelentése nyilvánvaló.

Továbbá emlékeztetlek arra is, hogy a hangokat akár egymástól független jelentéssel is fölruházhatták, hiszen testbeszéddel kiegészítve simán adhattak neki egészen más jelentést is.

Az "ö" lehet a tanácstalanság hangja is, ma is ö-zik aki elakad a beszédben. Ha az őseink valakit "meg akartak nevezni", de nem volt rá szavuk (mert ott még nem tartottak sem a fejlődésben, sem szókincsben) akkor azt "ö"-vel mondhatták, rámutatva az illetőre, s ettől kezdve nem a bőség hangjaként értelmezték.

 

"A K_R gyök nem fix magánhangzós, hiszen a sorolt szavaid is ezen a gyökön vannak, a pontos hangalak már egy fix szót jelöl, de a körgyök a K_R által megmarad.  Ezzel is néha egyet értesz, míg másnap épp nem, aztán újra igen és újra nem, kicsit szeszélyes ez az időjárás azt hiszem.)) "

Azért látod így, mert egyszerűen nem érted, amit írok.  Vagy nem akarod érteni...

Világosan leírtam, ha egy gyökben ott van a "k" és az "r" hang, akkor a hozzájuk tartozó jelentést szükségszerűen "beleteszik" a gyökbe. Más szóval, nem lehet tagadni, hogy ennek a két hangnak kör/ker jelentése van így együtt. De azt is leírtam már egy néhányszor, hogy bármelyik két hangot kiválaszthatod a három közül, mert azok éppolyan hangvázat alkotnak, mint a K_R váz.

 

"A K_R gyök más nyelvekben is felfedezhető, de nem úgy mint a magyar nyelvben.  Nálunk a gyök igen kiterjedt, és logikai rendszert alkot elképesztő méretű szóbokorral.  Más nyelvek is megörökölték ezt az ősnyelvből, viszont csak itt ott helyenként őrizték meg az eredetet..."

Ez igaz, csak én nem azért hoztam a példákat, hogy más nyelvek kiterjedt szóbokrait igazoljam, hanem azért, hogy lásd, más nyelvekben más gyökök szerepelnek, és könnyen lehet, hogy az ilyen alakú gyökök a mi nyelvünkben valamilyen külső hatásra kerültek be szókincsünkbe, s nem lehet velük a magyar nyelvre jellemző, általános szabályt annullálni, illetve bizonyítékként felhozni olyan dolog igazolására, amit elképzelsz: "Amúgy a K_R körgyök annyira kiterjedt (fontos volt a forma, a szavaink bizonyítják), hogy van mikor egymás melletti mássalhangzópárosként is a KÖR-t jelenti a KR dolog." - Írtad.

Előzmény: Igazság80 (2221)