pozsonyi muflonlovas Creative Commons License 2023.06.06 -1 0 5296

Ne szórakozz! Jazig katonák már az i.sz. I. századtól szolgáltak a római seregben, a rómaiaknak még jazig származású főhadvezérük is volt, írtam már, a hadrianopoliszi csatában- ami már i.sz. 378, azaz bő 300 éves egymás mellett élés - esett el Valens császárral egyetemben, a gótok elleni csata során. Szóval a rómaiak eléggé tudtak a nyelvükről. S a rómaiak - jééé - nem az mondták, hogy "iráni nyelvcsalád", hanem azt, hogy a nyelvük hasonló a parthusokéval, perzsákéval. (A gallokról, ibérekről, britekről, helvétekről, pannonokról sem azt írták, hogy "kelta nyelvcsalád". Pedig ... Találd ki, vajh miért?) Valamint, a ma is létező oszétek nyelvét az iráni nyelvcsaládba sorolják - ezt, gondolom, csak tudod, függetlenül attól, hogy szkíta vagy szarmata vagy önálló maradványnak tartják-e őket.

Azaz, az "iráni" nyelvhez kapcsolás semennyire nem különbségtétel sem a nyelvészek, sem a történészek szerint valaminek a szkíta vagy szarmata mivolta, besorolása eldöntésében. Mert ez nem különbség köztük. Mint ez az oszétek példáján látható is.

 

A szarmata törzsek vezető szerephez jutása a pontuszi szteppén ottani belső fejlődés, s az ezzel járó hatalmi harc eredménye. Általuk megjelent ott a pikkelypáncélos nehézlovasság (nyilván még nem a középkori lovagrendek értelmében). De nem az Altájtól, vagy Belső-Mongóliából, vagy akárhonnan odaérkezően, hanem ott létrejövően.

Valamint még, uralkodóik "iráni" eredetű neveket viseltek.

 

 

 

Előzmény: merigazoi (5294)