_Berci Creative Commons License 2023.06.12 0 0 434589

 

Fajok jötek mentek ezen a Bolygon, a Emberi faj az utolso, hiszen alig huszezer éves a mai formájába

 

Elötte inkabb ~1 millio even keresztül pedig "ösember"-kent eldegelt (vadaszott ... es gyüjtögetett, azt ette, amit talalt ... annak minden következmenyevel) es az ösember funkcioi szerint cselekedett ... Most pedig ~8, vagy inkabb ~9 milliardnak kellene majd tulelnie ... (es naponta ~24-30 milliardszor ennie valamit).

Ez az igazi kihivas ... miközben mar evmilliardok ota nem kapott semmilyen utanpotlast (az anyagok/elemek/vegyületek területein) ... a tartalekai (banyak jelentös resze) pedig eppen kimerülnek ... ezekben az evekben/evtizedekben ... (vagyis a MOST ELÖ emberek problemajarol van/lenne szo).

 

Nyilvan lesz, aki "mindent megengedhet" majd maganak ... es lesz aki semmit se (meg annyit se, mint eddig). De itt eppen milliard emberekröl beszelünk ... akik valszeg (tartosan) hoppon maradhatnak ...

 

Vagy ~20 ev alatt majd megoldunk minden (a problemak kicsit összesürüsödtek) felmerülö problemat (ahhoz pl. legalabb kellene minden haztartasba ~20 even belül egy EV, epületszigeteles (a fütes kb. annyi mereteben, mint az összes villamosenergia felhasznalas) ... es egy klimaberendezes) ... vagy pedig nagy ivben leßarunk mindent ... es ugy lesz/alakul minden, ahogy eppen (itt azert csaxolok, hogy az utobbi ~30 evben egettük el a fosszilisek ~90%-t, amit az utobbi ~250 evben egettünk el, az ipari tarsadalmak kialakulasa ota) ... es a repülessel is, meg a mezögazdasaggal is, meg az acelgyartassal/ammoniagyartassal/vegyiparral/cementgyartassal  is kellene valamit kezdeni ... különben a legtöbben ehen maradnak ...? A vollamosenergia kesziteset meg kellene kb. ~3-szorozni, amikor MOST is a fosszilisek komponensek reszaranya meg mindig ~81%.

 

Előzmény: ,m,1710 (434579)