kitadimanta Creative Commons License 2023.06.14 0 0 2271

"1:  A CSI kifejezés gyök, és ez tényleg igazolhatóan kicsit jelenthet a szavakban."

Akkor helyben vagyunk.

 

"De nem a hang önállóan jelenti azt amit, hanem a "CSI"  kéthangos gyökként teszi ezt."

Persze, hogy kéthangú...! Sem a "k"-t, sem a "cs"-t nem lehet önállóan kiejteni, csak valamilyen kísérőhanggal. Ellentétben a "z"-vel, amelyik a szó végén egyhangú gyök.

 

"2: KESKENY szó:   A szót így bontanám:  KE-S-KENY     a szó első fele tényleg kicsiség."

Ez is Ok. Annyit tennék hozzá, hogy az "s" hang itt is melléknévképzőként funkcionál mint a széles, síkos, lápos, kés, kis, bús, dús, fás, hős, jós, más, sós...

 

"3:  Én is átvettem már többször a rövid szavakat K hanggal, teljesen véletlenszerű a dolgok mérete, semmilyen összefüggés nincsen a hang és a méret közt. "

No, megint tagadod az előző megállapításod... Ki érti ezt?!

Amúgy az összes gyök egy-egy rövid szó, amelyhez többnyire valamilyen toldalék kapcsolódik, és mindben ott a kicsi, kemény jelentés a szó eleji hangban:

Ke-s-skeny, ke-h-es, ke-v-és, ke-cs-es, ke-s-e, ká-ny-a, ke-ny-ér, ka-ny-ar,  ko-ny-ha, ko-ny-ul, ko-ny-ít, kö-v-es, ko-p-ja, ko-p-ik, ko-p-og. ko-p-lal, ko-p-ár, ko-va, ko-v-ács...

 

"Vagy nézzük meg ezt a TOK szót, köze sincs a kicsiséghez, ez a TAK gyök egy formája lesz, a TAKAR fogalma lesz ezen szavakban benne."

A magyar nyelvi logika szerint az első hang az irányadó, a maghatározó. (a szó elején van a hangsúly) A harmadik hang jelentése kissé elmosódottabb, de még ebben a gyökben is felismerhető, hiszen  takarni mindig csak részben, csak egy kis részt lehet.

 

"És ha már példaszavakat hozunk fel hogy ezt igazoljuk, akkor már legalább stimmeljen már a példa ! "

A példa stimmel, (tok) amit Te hoztál, (tök) azt nem jelöltem, mert nehéz a "k" jelentését megtalálni. Nota bene, a tök elég kemény ahhoz, hogy a "k" hang jelentését hordozza.

 

"valószínűleg azért mert a dologban egyáltalán nincsen semmiféle méretre utaló jelentés általánosan, de szerintem ennek nem is lenne értelme..."

Számodra - úgy látom - a tagadás a legfontosabb akkor is, ha Te magad is meglátod valamilyen hang jelentését. Ilyenkor azonnal becsukod a szemed és azt kiáltod: Ez nem is létezhet...

 

Előzmény: Igazság80 (2267)