Igazság80 Creative Commons License 2023.06.17 0 0 2283

1:  Amikor két gyök össze van rakva és megalkot egy szót, akkor ezt EGYÜTTESEN teszik meg rangsorolás nélkül.  A BOKOR szó akár  KORBÓ is lehetne vagy épp KÖRBŐ is, mivel egy kéthangos és egy 3 hangos gyök van a szóban toldalékolás nélkül.   Körértelem és bőségértelem van együtt a szóban.  Nincs durva szabálya hogy rakod össze, épp ez a magyar nyelv sajátossága hogy szabadon szárnyal, a PUZZLE darabjait is többféleképp kitehetjük, többféle úton. 

 

Nálunk a szórend is felcserélhető és alig van kis árnyalatnyi különbség, és változó hogy hol lesz a hangsúly:

 

1: Tünde főz este kávét.  2: Tünde főz kávét este.  3: Tünde kávét főz este  4:  Tünde kávét este főz  5:  Tünde este főz kávét  (2. szón a hangsúly, hogy nem reggel, nem délben)  6:  Tünde este kávét főz (itt a 3. szón a hangsúly, nem teát nem spagettit, KÁVÉÉÉT !  ))   )   

 

7:  Kávét főz este TÜNDE     8: Kávét főz Tünde este  9:  Kávét TÜNDE főz este (nem Béla, hanem TÜNDE ! )    10: Kávét Tünde este főz (3. szó itt az erősebb, ESTE teszi meg ! )     11:  Kávét este főz Tünde.

 

12: Kávét este Tünde főz.  IIIIII   13:  Főz Tünde kávét este.  14:   Főz Tünde este kávét. 15:  Főz  este kávét Tünde.  16:   Főz este Tünde kávét.      17:  Főz kávét Tünde este.   18:   Főz kávét este Tünde.

 

19: Este főz Tünde kávét.   20: Este főz kávét Tünde.   21:  Este Tünde főz kávét.  22:  este Tünde kávét főz.  23:  Este kávét Tünde főz.   24: Este kávét főz Tünde.      

 

Na ennyit a vaskalapos ökölszabályokról, 24 féle szórendben mondtam ki jóformán ugyanazt, és ez a gyökök esetén is így működhet.   És némi hangsúly erősebb némelyik szónál, de még csak sokszor ez nem is az első szó lesz az, hanem bármelyik lehet...

Előzmény: kitadimanta (2280)