Igazság80 Creative Commons License 2023.06.18 0 0 2291

Ezzel itt most szinte teljesen egyetértek, nekem is épp ezek jutottak eszembe tegnap este, már majdnem le is írtam ezt csak nekem is beötlött hogy az OLY hasonlító szón kívül versenyképes verzió a főnévből igét képző (kar és kar-ol)  dolog is, amit a LY forma meg újra főnévvé tesz. 

 

Egyedül az utolsó mondattal nem tudok sehogyan sem egyetérteni, mert a kicsinyítőképzés meg a többes szám (ergo NAGYobb mennyiség) inkább mondható ellentétes fogalomnak mint rokonnak szerintem. 

 

De ezzel már épp eleget cirkuszoltunk, inkább foglalkoznék most ezzel az --ÁLY  és --OLY szóvégző toldalékolással.      

 

Egyes esetekben tényleg a hasonlító OLY(AN)  szót vélem én is felismerni a dolog mögött.  Az említett DAG-ÁLY példa az pont jó szemléltetésnek, olyan ez mint a dagadás csak mégsem egészen. 

 

Az olasz (!)  NÁPOLY városa szó  is OLYan mint a nap.  Mármint a hely olyan, egy kifejezetten napsütötte helyről van szó, a térségben is kiemelkedő a napsütéses órák számában.   Ahogyan Napoca is, azaz Kolozsvárra is épp ez a jellemző.  Ilyenek ezek az állítólagos latin születésű szavak, hogy 100 % értelmezhetőek olykor magyar nyelven.))  

 

Viszont egy SZABÁLY szónál már kissé körülményesebb ez az OLY dolog, inkább tűnik jónak ez:

 

1: SZAB mint ige.  2:  SZABol mint ige személyraggal.  3: a "szabol-ás" eredménye lesz a SZABÁLY, így már egy főnév keletkezik, jelentése egyenértékűnek tűnik azzal hogy amit kiszabsz (szabol)  az lesz a szabály.  ugye a szabályok ki vannak szabva.  

 

Vagy egy másik példa:    NADÁLY szó.   Az akadémikus etimológiai szótár szerint ez ismeretlen eredetű.))

 

Jó tréfa ez, segítsük ki őket akkor hogy mi is ez, azt javaslom !   

 

NAD-ÁLY:   a piócával gyógyító embert neveztük így meg, illetve magát a piócát.  Hol élnek gyakran a nadályok, azaz piócák???.....   HÁT A NÁDasok környékén, a nádasban.   Hivataloséknak eddig sem sikerült eljutniuk, úgyhogy jelentsük csak ki szépen hogy ISMERT eredetű szó ez, és MAGYAR szótővel és toldalékolással ellátva.  

 

na de nézzük a toldalékolást.  Itt hülyén nézne ki hogy a NADÁLY olyan mint a nád.  Viszont ez jónak néz ki:  1:  NÁD mint főnév.  2: NÁDOL az így már ige volna, régen használták is ezt a hangalakot.  3: A nádol igéből főnév születik mint NADÁLY formában, a pióca cselekvése a "nádolás", főnévként NADÁLY.

 

OSZTÁLY:  oszt----osztol-----osztás eredménye:  OSZTÁLY  

 

SÁVOLY:  régi szó, szélesebb csíkot jelent.  Ennél a szónál mindkét felépítés jónak néz ki. 

 

1. felépítés, rokonítás az OLY(AN) hasonlító szóval:  olyan ez mint a sáv.  És kész. Stimmel?...  Igen. 

 

2. felépítési mód:   SÁV mint főnév-------aztán SÁVOL mint ige------- aztán SÁVOLY mint a sávolás eredménye !  És kész.  Stimmel?...  Igen, így is jónak tűnik ez ebben az esetben...

Előzmény: kitadimanta (2290)