advocatusdiaboli Creative Commons License 2023.06.23 -1 1 434657

De miért omolna össze, és miért és mi bukna be?

Nem erről beszélek, erről szó nincs. Csak azt mondom, hogy a tendencia az, hogy vadul telepítik a szélkerekeket meg a napelemeket - aztán valahogy mégsem csökken már sem az emisszió, sem az energia ára.  Helyesebben nem nagyon, aztán már csak alig-alig. Ez egy egyre jobban ellaposodó görbe, tudod, valahogy olyan, mint a fénysebesség - amit elérni sosem tudsz, csak egyre jobban megközelíteni, de egyre nagyobb és nagyobb energiákkal..

 

A fénysebesség néhány százalékát elérni még kvázi lineáris energiabefektetéssel lehet, az utolsó pár százalékot meg már jóformán a végtelenbe tartó energiabefektetéssel, teljesen elérni meg ugyebár szó szerint végtelen energiával lehetne....

 

Valahol ugyanez zajlik a megújulóknál is, pár százalékot, alkalmasint 10-15%-ot még tökéletesen lehetett integrálni a rendszerekbe, belefért az amúgy is meglévő kiszabályozási kapacitásokba. A 60-70% meg már kiszabályozhatatlan kifejezetten ezekhez rendelt forgótartalékok nélkül, és ezen a ponton elérjük a már szinte lapos görbét, és tolhatsz be akár a fogyasztás többszörösére rúgó megújuló kapacitást is, valahogy akkor sem fog végül (az ellátásbiztonság teljes veszélyeztetése nélkül) a fosszilis háttérfogyasztás már igazán csökkenni. Nem tudom, mi a frászt nem lehet értelmezni azon, hogy tök hiába megy Dánia egy adott időpillanatban papíron 100%-ban megújuló (szél) kapacitásokról, az energiarendszerének össz-emissziója mégis a duplája kapacitás-arányosan mint a tudjuk, hogy hűdeszar franciának. Németország ezen pillanatban 72%-ban megy megújulókról, mégis majdnem dupla akkora az emissziója, mint nekünk, miközben mi pont feleakkora arányban megyünk éppen megújulókról (35%, de ez sem kicsi amúgy).

 

Látom, évek óta látom, hogy nem az a baj, hogy nem tudod ezt értelmezni, hanem az, hogy NEM AKAROD, vallássá vált a megújulókba vetett hit, miközben innen továbblépés az ipari tárolás teljeskörű megoldása nélkül már nincs. A német emisszió egyszerűen nem fog már tovább csökkenni, sőt, most még nőni is fog, ill. nőtt az atomerőművek teljesen értelmetlen, zöldfasiszta erőszaknak engedés miatti leállítása okán - egészen addig, ameddig be nem indul például a kancellár által emlegetett hidrogénalapú gazdaság vagy valami efféle. Ez van, te is tudod, hogy ez van, nincs sok értelme örökösen ezen civakodni. 

Nem tudsz egy gazdaságot napelemmel, szélkerékkel ellátni, NEM LEHETSÉGES és pont. Egy krvanagy akkuról, egyéb tárolórendszerről már el lehet - aztán azt lehet tölteni alkalmasint szélkerékről, napelemről is akár - de egy ilyen puffer nélkül beüti a homlokát a dolog egy ponton - és a német energiarendszerben ez már bekövetkezett, pont azt mutatják az emap adatai is évekre visszamenően, hogy hiába nő folyamatosan tovább és tovább a megújulók részaránya akár a németeknél, akár a dánoknál - az emisszió, a fosszilis-felhasználás már nem tud csökkenni.

Ami azt is jelenti amúgy, hogy a tárolás megoldásáig a további megújulós beruházások csak a költségek növeléséhez vezetnek, semmi máshoz. Sem a környezetet nem védik, sem a fosszilis fogyasztást nem csökkentik - csak viszi előre az egészet a tehetetlenség, meg a politikusok teljes inkompetenciája.

Előzmény: _Berci (434653)