kitadimanta Creative Commons License 2023.06.28 0 0 2341

"De nem igaz amit mondasz, az elejétől fogva azt mondom, hogy a hang még nem önálló jelentésű, hanem IRÁNYJELZŐ ami 6-8 féle dologhoz is köthető lehe."

Lényegében ugyan azt mondod Te is, csak az "önálló jelentés" helyett az "irányjelző" kifejezést használod, mintha az mást jelentene ebben a kontextusba.

 

"Ergo az önálló jelentés fogalma nem állhat meg olyan dologgal kapcsolatosan, ami 6-8 féle is lehet."

A "jó"-nak hányféle jelentése van? Jó az ebéd. Jó az Isten, de ez utóbbi nem finom! És a felpróbált cipő is jó, de nem hasonlít Istenhez, és nem is finom... A csapágy is jó egy bizonyos tengelyhez (fészekhez), és ha éppen oda nem jó, azért az még nem rossz... És jó lehet az idő is, ha kirándulni megyünk és nem esik, de jó a kertnek, ha szárazság van, és lehetünk jókor jó helyen... Akinek jó feje van az ízletes, vagy nem szorít, vagy mit csinál, hogy ezt a jelzőt megkaphassa? No és a jó fej? És a jókedvű? A jóképű? A jóakaró? A jómagam? Milyen a jórészt?

Mit jelent a "jó" a jóváhagy szóban? És mit jelent a "jó nagy" kifejezésben? ... És még sorolhatnám sokáig.

Amint láthatod a "jó"-nak tucatnyi egymástól nagyon különböző szinonim jelentése van:

Jó ízű, megbocsájtó, pontos méretű, rendes, okos, vidám, szép, segítő, én, (jómagam) többnyire, (jórészt) engedélyez, (jóváhagy) fokozóképző (jó nagy). 

Hirtelenjében 12 különböző jelentését soroltam föl. Melyik ezek közül az önálló jelentése? Meg tudnád mondani egyetlen szóval? Kétlem...

Hány jelentése van a várnak, görcsnek, huzatnak, érnek, árnak, sírnak, fűznek, fognak, dobnak, csigának, csomónak?

Csaknem 500 ilyen szavunk van! https://versiras.trukkok.hu/azonos-alaku-tobbjelentesu-szavak-listaja (A "jó" nincs is közte!!!) Miért várod el, hogy a hangoknak egyetlen jelentése legyen, És milyen alapon?

 

"De máskor ugyanez az O hang meg tök mást hordoz a szóban.  Tehát azért nem érted, mert törvényszerűségekben gondolkodsz, a nyelv nem fizika, szabadon és többféleképp is építhető."

És ez a szabadság semmissé teszi a törvényt? Hát nem. A törvény mindig adott keretek közt igaz. Más feltételekhez más törvények tartoznak.

 

"Máskor meg csak szimplán hangutánzóként van szerepe, például ha valaki OR-dít egyet."

Eredetileg is az a szerepe.... Persze, "á"-val is lehet "ordítani"... "o"-val sokkal ritkábban. "O"-val inkább csodálkozni szoktunk....

 

"Ellentétben a szótövekkel, illetve a gyökökkel aminek világosan értelmezhető jelentése lesz a szóban, ez már nem változó dolog, ez már azonosítható jelentéstartalommal bíró hangalak lesz."

Lásd "jó", és a többi 500 szót, valamint nézd meg a K_R és a többi gyök számtalan jelentését, aztán fogalmazd át szépen a mondatod a valóságnak megfelelően...

Előzmény: Igazság80 (2338)