amaszat Creative Commons License 2023.06.29 0 1 88

Egyetértek mindazzal amit írtál, nekünk ugyanezek a pozitív illetve negatív tapasztalataink  Madagaszkárral kapcsolatban.

Talán a bozóttaxis közlekedéssel kapcsolatban egészíteném ki annyival, hogy keresztül-kasul bejárják ugyan a szigetet, pozitívum még, hogy éjjel is közlekednek –megspórolva némi időt az amúgyis szűkös keretből- viszont kiszámíthatatlan, hogy mikor telik meg 1-1 busz. Lehet szerencséd 30 percen belül, de akár 3-4 órát is dekkolhatsz utasokra várva.

 

Szomorúan olvasom, hogy már a Masoala-t is pusztítjak, valaha ez a nemzeti park volt Madagaszkár legnagyobb védett területe.

Nem tudom megérteni, hogy adott egy ilyen különleges, egyedülálló hely a világban, ahol az ott élő fajok nagyrésze -ha jól emlékszem 87%-a- endemikus és nem törődnek a természet védelmével, kivágják, felégetik az állatok életterét, nem gondolva a holnapra. Engem elsősorban az állatok sorsa érdekel, de ezenfelül kíváncsi lennék, vajon milyen elképzelésük van a bevételüket illetően? Ha a semmilyen kulturális látnivalót illetve érdekes/szép városokat nélkülöző országukból előbb-utóbb elmaradnak a turisták, akik kizárólag a különleges élővilág miatt utaznak oda, akkor vajon hogyan tovább?

Oké van még szép tengerpartja és nyilván az ott felépült luxusszállodák termelnek bevételt, de aki csak azért utazik, hogy koktélját szorongatva naphosszat a köldökét nézegesse az talál számos, könnyebben megközelíthető nyaralókomplexumokat szerte a világban.

Azért a turisták viselkedése is hagy némi kivetni valót, némelyik 1-1 jól sikerült insta-fotóért, szelfiért eladná a saját anyját is. Az ilyen balf...ok miatt van a rengeteg szabályozás, aminek hosszabb távú következménye pont az, hogy ellehetetlenítik a független utazást, erre az egyik legjobb példa Machu Picchu.

 

 

Biztos voltam benne, hogy a guide-okat szóba hozod. Ilyen idegesítő, semmirekellő alakokkal sehol a világban nem találkoztam, jelenlétük nagyon sokat levon az élményből. Ráadásul semmi érdekük nem fűződik ahhoz, hogy lássál valami 'extrát', a pénzüket így is-úgy is megkapják, akkor meg minek fárasszák magukat…Szerencsésebb esetben unott pofával kullog előtted, de olyan is előfordult, hogy közben telefonálgat vagy rádiót hallgatott, miközben az lenne a dolga, hogy a terepet jól ismervén felkutassa a rejtőzködő állatokat és tisztes távolságból – anélkül hogy zavarnánk őket a jelenlétünkkel- csendben megközelíthessük őket. Mindezt úgy, hogy a teljesen szükségtelen „szolgáltatást” nem Te kéred, hanem köteleznek rá, nélkülük be sem léphetsz a nemzeti parkok területére. Én tényleg mindent elkövettem hogy lerázzuk őket, volt hogy sikerült, de nyilván nagyobb számban fordult elő a sikertelen kísérlet.

 

Indri: olyan különleges állatok. A mai napig élesen emlékszem a hajnali kórus hangjára.

Voltunk egy kissé nehézkesen megközelíthető szigeten, ahova próbálták betelepíteni őket, de sikertelenül. Mesélte a viselkedésüket tanulmányozó kutató, hogy nem tudják megfejteni miért nem maradnak életben, mikor ugyanazon táplálékok, növények megtalálhatóak ott is, mint az Andasibe nemzeti parkban.

 

Milyen útvonalat jártatok be végül? Végig bozóttaxi volt?

 

Milyen belépőárak vannak jelenleg? Írtad, hogy túlárazott és épp mostanában drágult. Találtam múltkor egyik könyvben egy cetlit: Ranomafana NP: 2 napos belépő 37.000 ariary/fő, guide 2 órás díja: 15.000 ariary  (2011)

Ugyanitt gyönyörű környezetben, a kertjében békákkal teli kis tóval vadiúj bungalló 42.000 ariary. (Chez Gaspard) Ezt valamiért felírtam, megjegyezvén, hogy az egyik kedvenc szállásunk volt Madagaszkáron.  

 

Egyrészt a 3,5 hét kevés volt, kellett volna min. 5 hét.

Mi ezért mentünk vissza ;-) sok mindent láttunk, de még több minden kimaradt így elég erős hiányérzetünk volt 😊

Valamint azok a semmihez nem hasonlítható cuki makik, indrik, kaméleonok, színes kis békák, zsiráfnyakú bogárka…stb. látványa elfeledtetik azt a guide-k okozta bosszúságot.

 

 

(Igen, Galapagos. Nagyon más elképzelésem volt róla, főleg a túlszabályozottságot illetően, de kellemes csalódás volt, illetve kaja- szállásárak tekintetében egyáltalán nem volt vészes. A többnapos hajóutakról nem tudok nyilatkozni mert nem voltunk, viszont ezek a félnapos, fizetős kirándulások erősen túlárazottak.)   

Előzmény: pannn (87)